Πολιτική
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2002 07:19

Κύπρος : Η επόμενη ημέρα

Στην επίλυση του Κυπριακού επικεντρώνουν τώρα την προσοχή τους Αθήνα και Λευκωσία. «Αυτό είναι το επόμενο βήμα, θα εργαστούμε για μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημέρωσε χθες τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου της Κοπεγχάγης, εξέφρασε ο κ. Στεφανόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη αναγνώριση του δικαίου της Κύπρου. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, για τη συμβολή του.

Σήμερα στη Βουλή διεξάγεται προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό, μετά από αίτημα της Αλέκας Παπαρήγα.

«Η ένταξη της Κύπρου είναι πολύ σημαντικό γεγονός, στο οποίο έχουν συμβάλλει όλοι», δήλωσε χθες ο Κώστας Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

«Ασφαλώς και δεν περιμέναμε να έχει το σθένος ο κ. Καραμανλής να συγχαρεί ευθέως τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την μεγάλη εθνική επιτυχία, όπως έπραξαν πολλοί ακόμα και μέσα από το κόμμα του», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

Στην Αγκυρα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, είχε χθες συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Ντενίς Μπαϊκάλ.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι οι αποφάσεις της Κοπεγχάγης, έχουν τη δυναμική για να διαμορφώσουν ένα νέο σκηνικό. «Αυτή η δυναμική, πρόσθεσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξουν καλύτερες ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να στηριχθεί η πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη και για να λυθεί το Κυπριακό».

Στη Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών. Σε συνέντευξή του, ο Γλαύκος Κληρίδης, επανέλαβε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την πολιτική στις 27 Φεβρουαρίου του 2003.

Μιλώντας χθες στην τουρκική τηλεόραση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς, τόνισε ότι αν η Αγκυρα αρνηθεί να υπογράψει τη λύση του Κυπριακού την 28η Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, κατέχουν ένα τμήμα της.