Πολιτιστικά
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 10:36

Ινδία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί το Τατζ Μαχάλ

Ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα αξιοθέατα στον κόσμο, το Τατζ Μαχάλ, κοντά στην Αγκρα της Ινδίας, κινδυνεύει εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων.

Ένα από τα διασημότερα και σημαντικότερα αξιοθέατα στον κόσμο, το Τατζ Μαχάλ, κοντά στην Αγκρα της Ινδίας, κινδυνεύει εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων.

Πριν από 12 χρόνια, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα για τη διάσωσή του. Ο Μπιλ Κλίντον προειδοποιούσε τότε ότι η ρύπανση έχει κάνει στο μαυσωλείο «ό,τι απέτυχαν να κάνουν 350 χρόνια πολέμων, εισβολών και φυσικών καταστροφών».

Το 1998, όταν το λευκό μάρμαρο του μνημείου άρχισε να κιτρινίζει, σήμανε συναγερμός. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας έδωσε εντολή να επενδυθούν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ στην αποκατάστασή του. Παράλληλα περιβαλλοντικές οργανώσεις κινητοποιήθηκαν με στόχο τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αγκρα, όπου πολλοί όμιλοι διατηρούν εργοστάσια και βιοτεχνίες. Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύτηκε σε απόσταση 500 μέτρων από το κτηριακό συγκρότημα, τα ντιζελοκίνητα ταξί αντικαταστάθηκαν από καθαρότερα οχήματα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές επικίνδυνων ρύπων, ενώ στην περιοχή τοποθετήθηκε οθόνη, στην οποία αναγράφονται τα επίπεδα νέφους.

Μόλις 12 χρόνια αργότερα ωστόσο, αποδεικνύεται ότι οι πρωτοβουλίες αυτές απλώς καθυστέρησαν το αναπόφευκτο: τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όχι απλώς δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της κυβέρνησης. Οι ειδικοί δεν εκπλήσσονται. Στο διάστημα αυτό η πόλη της Άγκρα εξαπλώθηκε, ο πληθυσμός της αυξήθηκε, το ίδιο και τα εργοστάσια, ενώ σύμφωνα με το διευθυντή του Εθνικού Οργανισμού Τεχνών και Πολιτισμού της Ινδίας «το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι πλέον τόσο μεγάλο που για μια διαδρομή του ενός τετάρτου, πρέπει κανείς να χάσει μια ώρα στο δρόμο, καταναλώνοντας περισσότερα καύσιμα και εκπέμποντας περισσότερους ρύπους».

Επιπλέον, η αύξηση του πληθυσμού συνεπάγεται και αύξηση της ζήτησης νερού, με αποτέλεσμα η στάθμη των υδάτων του ποταμού Γιαμούνα που σχεδόν βρέχει το μνημείο, να πέφτει διαρκώς. Τα θεμέλια του Τατζ Μαχάλ είναι ξύλινα και πρέπει να παραμένουν υγρά ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθιζήσεις. Εκτός από λίγο, το νερό αυτό είναι και μολυσμένο εξαιτίας των βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά και των αποχετεύσεων που καταλήγουν σε αυτό, φράζοντας πολλές φορές τους υπονόμους κοντά στο σύμπλεγμα. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η παράνομη δόμηση και η απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού επιτείνουν το πρόβλημα.

Το Τατζ Μαχάλ, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, εκπέμπει SOS. Η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά, όμως κρατάει κλειστά τα χαρτιά της ως προς το τι σκοπεύει να κάνει για να σώσει το διασημότερο αξιοθέατο της χώρας, πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.