Πολιτική
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 15:49

Επικρίσεις αντιπολίτευσης για το εργατικό ατύχημα σε κτήριο του υπ. Εργασίας

Ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή εργατικό ατύχημα που συνέβη σε κτήριο του υπουργείου στην οδό Κοραή, επιρρίπτει ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης.

Ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή εργατικό ατύχημα που συνέβη σε κτήριο του υπουργείου στην οδό Κοραή, επιρρίπτει ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης.

«Το εργατικό ατύχημα της 19ης Δεκεμβρίου, στο επί της οδού Κοραή κτίριο του Υπουργείου Εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού εργαζόμενου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, συγκλονίζει και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας του κόμματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Βρούτσης, ο άτυχος υπάλληλος καθαριότητας έπεσε από τον 3ο όροφο των γραφείων του Υπουργείου, ενώ καθάριζε τα τζάμια, ημέρα Κυριακή και εκτός του νόμιμου ωραρίου, ενώ δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας και ήταν ανασφάλιστος.

«Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας» επισημαίνει, τονίζοντας τέλος ότι το στοίχημα της ασφάλειας των εργαζομένων κερδίζεται όχι με μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά με συστηματική δουλειά και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το περιστατικό προγραμματίζει στο μεταξύ αύριο, Τετάρτη, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, έξω από το κτίριο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Κοραή.

Ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς

Ερώτηση σχετικά με το θάνατο του υπαλλήλου καθαριότητας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Οι βουλευτές ζητούν συγκεκριμένα από το υπουργείο Εργασίας να διευκρινίσει εάν η απασχόληση του εργαζόμενου προβλεπόταν από το περιεχόμενο της σύμβαση, καθώς και να αποσαφηνίσει με ποια μορφή εργασιακής σχέσης απασχολείτο ο εργαζόμενος στην επιχείρηση.

Εισηγούνται τέλος προς το υπουργείο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την στήριξη της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου.

Σκληρή κριτική από τη Δημοκρατική Συμμαχία

Δριμεία κριτική στο υπουργείο Εργασίας για την απουσία κρατικού έλεγχου στις συνθήκες εργασίας των ξένων μεταναστών στην χώρα μας, άσκησε με αφορμή το περιστατικό και η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Στην Ελλάδα το σύστημα τελικώς, δεν λειτουργεί. Αυτό δείχνει η τραγική υπόθεση ενός ακόμη θανάτου ανασφάλιστου Αιγύπτιου οικονομικού μετανάστη του Ασίζ Εμαντ ο οποίος εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού κτιρίου του Υπουργείου Εργασίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η κ. Μπακογιάννη.

Καλεί επίσης τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και διερωτάται πώς το υπουργείο Εργασίας μπορεί να μιλά για τήρηση των νόμων που προστατεύουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, «όταν αποτυγχάνει να ελέγξει τι συμβαίνει ακόμα και στα ίδια του τα κτήρια».