Πολιτιστικά
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010 20:04

Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2010

Με την απονομή βραβείων και επαίνων σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Με την απονομή βραβείων και επαίνων σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών πραγματοποιήθηκε η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο ιστορικός οφείλει να τεκμηριώνει και να διασταυρώνει τα συμπεράσματά του βάσει των πηγών και σε κάθε περίπτωση να εκφέρει λόγο, που αντανακλά πνεύμα κατανόησης και εντιμότητας.

Αναλυτικά τα βραβεία:

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

* Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, στον Αθανάσιο Κατερινόπουλο για την εργασία του «Neoproterozoic and Variscan SHRIMP ages for zircons from the Baba Mountain granitic complex, basement of the Hellenides Alpine orogenic belt».

* Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον πρώτο αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2008-2009, Ιωάννη Κωστάκη.

* Τρία βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους για το μάθημα της Γεωδαισίας αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών ακαδημαϊκού έτους 2008-2009 στους α) Παγάνη Λεωνίδα, πτυχιούχο του Πολυτεχνείου Κρήτης β) Μπαριάμη Γεώργιο, πτυχιούχο Πανεπιστημίου Πατρών και γ) Χατζόπουλο Χρήστο, πτυχιούχο Πανεπιστημίου Θράκης.

* Βραβείο της Οικογενείας Ιωάννου Βλυσίδη, εις μνήμην Αντιγόνης Βλυσίδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία ιατρικού περιεχομένου, στην Ειρήνη Μπουρνάζου για την εργασία της «Apoptotic human cells inhibit migration of granulocytes via release of lactoferrin».

* Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής Άμυνας για τη συμπλήρωση 50 χρόνων δραστηριότητας.

* Έπαινος, οίκοθεν, στον Σταμάτη Περδίο, για την σημαντική συμβολή του σε ενεργειακά θέματα, κυρίως δια της συγγραφής μελετών περί εξοικονόμησης ενέργειας στον ελλαδικό χώρο.

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

* Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα - Δεσποτοπούλου, αθλοθετούμενο από τον σύζυγό της, ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για βιβλίο επί θεμάτων αρχαιολογίας ή της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος, στην Δήμητρα Ανδριανού για το βιβλίο της «The Furniture and Furnishing of Ancient Greek Houses and Tombs» (Cambridge University Press, 2009).

* Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού, οίκοθεν, απονέμεται στην Γιώτα Αργυροπούλου για την ποιητική της συλλογή «Διηγήματα».

* Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά τη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, απονέμεται στη Ζέφη Δαράκη για την ποιητική της συλλογή «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω».

* Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα, εις μνήμην Αλεξάνδρας και Σωτηρίου Ι. Ματράγκα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά τη βράβευση της καλύτερης έκδοσης λυρικών ποιημάτων, απονέμεται στην ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα για την ποιητική της συλλογή «Χειμώνας στη Λέρο».

* Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στον Βασίλειο Ρακιντζή.

* Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για νέο διαπρέποντα ζωγράφο ηλικίας μέχρι 40 ετών απονέμεται στον Αντώνη Στάβερη.

* Βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη επιστημονική ιστορική μελέτη Έλληνος συγγραφέως, οίκοθεν, απονέμεται στον Βασίλη Παναγιωτόπουλο για το τετράτομο έργο του «Αρχείο Αλή Πασά, Συλλογής Ι. Χιώτη, Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Αθηνών» (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Αθήνα 2007-2009).

* Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στη Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, απονέμεται στον Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτο για το βιβλίο που υπέβαλε με τίτλο: «Η Ελληνοϊταλική κρίση του 1923. Το επεισόδιο Tellini/Κέρκυρας».

* Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη -της τελευταίας τριετίας- επί θέματος από τη βυζαντινή ή μεταβυζαντινή αρχαιολογία, τέχνη, αρχιτεκτονική απονέμεται στον Αναστάσιο Αντωνάρα για το βιβλίο του: «Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Υαλουργία, 1ος αι. π.χ. - 6ος αι. μ.Χ. Παραγωγή και προϊόντα. Τα αγγεία από τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της».

* Bραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασσικής φιλολογίας, στο Αντώνη Β. Ρεγκάκο για το βιβλίο του «Επινοώντας το παρελθόν. Γέννηση και ακμή της ιστοριογραφικής αφήγησης στην κλασική αρχαιότητα».

* Δύο βραβεία του Κέντρου Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ το καθένα, στους Ξενοφώντα Τζαβάρα για την ανέκδοτη συλλογή «Συλλογή γλωσσικού υλικού από την Ίμβρο» και Ανδρέα Λενακάκη για την ανέκδοτη συλλογή γλωσσικού υλικού «Πυργιώτισσα, Ονομάτων επίσκεψις».

* Βραβείο του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας, εις μνήμην Άγγελου Κίτσου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, στον Ιωάννη Π. Χουλιαρά για το βιβλίο του: «Η εντοίχια θρησκευτική ζωγραφική του 16ου και 17ου αιώνα στο Δυτικό Ζαγόρι».

* Βραβείο Θεοδώρου Σινανιώτη, εις μνήμην της μητέρας του Ζωής Φώτου Τζαβέλλα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στις ναυτικές παραδόσεις του έθνους και ιδιαίτερα σε αυτές του Πολεμικού Ναυτικού, στον Αντιναύαρχο ε.α. Ιωάννη Παλούμπη για το βιβλίο του «Από τα πελάγη στους αιθέρες - Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας»(Ναυτικόν Μουσείον Ελλάδος, Πειραιάς 2009).

* Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη επί αρχαιολογικού θέματος από τη λεκάνη της Μεσογείου την περίοδο 1600 π.Χ. - 500 μ.Χ. στην κυρία Βασιλική Βλάχου για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη της: «Γεωμετρικός Ωρωπός. Η τροχήλατη κεραμική και οι φάσεις της εγκατάστασης».

* Βραβείο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Θεσσαλονίκη 1997, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και θέμα τη Λογοτεχνία της Μακεδονίας τον 19ο και τον 20ο αιώνα, οίκοθεν, στους Γιάννη Τζανή και Πέτρο Μπέσπαρη για το βιβλίο τους «Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας, 1875-2007».

* Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο σε θέμα από την ιστορία, τη λαογραφία και εν γένει τον πολιτισμό του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, στον Μανώλη Γ. Βαρβούνη για το βιβλίο του με τίτλο:«Λαϊκές θρησκευτικές τελετουργίες στην Ανατολική και τη Βόρεια Θράκη».

* Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Κωνσταντίνο Ζάχο, Διευθυντή της ΙΒ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, για το σημαντικότατο έργο συντήρησης, μελέτης και αποκατάστασης των μνημείων της Νικοπόλεως.

* Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη Ραχήλ Καπόν για το σύνολο του υπερτεσσαρακονταεούς καλλιτεχνικού έργου της στον τομέα των εκδόσεων, με το οποίο ερμηνεύονται με ιδανικό τρόπο τα μνημεία και οι τόποι της Ελλάδος.

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ

* Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στη Ζυράννα Ζατέλη για το σύνολο του έργου της.

* Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Γιάννη Βαρβέρη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

* Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Ηλία Παπαδημητρακόπουλο για το σύνολο του έργου του.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

* Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Αντώνη Φωστιέρη για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

* Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Νίκο Δαββέτα για το βιβλίο του «Η Εβραία νύφη».

* Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στη Μαρία Κουγιουμτζή για το βιβλίο της «Άγριο Βελούδο».

* Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στην Άλκη Ζέη για το σύνολο του έργου της.

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

* Αργυρό Μετάλλιο στην Χαρά Νικοπούλου για την προσήλωσή της στο καθήκον, την αυταπάρνηση και την εθνοπρεπή της στάση κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως δασκάλας στο Μεγάλο Δέρειο του νομού Έβρου τα έτη 2004 -2008.

* Βραβείο Αλεξάνδρου Διομήδους, εις μνήμην του πάππου του Βασιλείου Τ. Οικονομίδου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης με θέμα «Οι ανεξάρτητες αρχές στην ελληνική έννομη Τάξη», οίκοθεν, στον Θεόδωρο Χ. Τζώνο για το βιβλίο του «Οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές».

* Βραβείο εις μνήμην Μαυρικίου Αντωνίου Καζέ και Φανής χήρας Μαυρ.-Αντ. Καζέ, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση Έλληνα ή Ελληνίδας που διακρίθηκε για πράξη κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού, εξ ημισείας στους Ηλία Αργυριάδη και Δημήτριο Μηλόπουλο, οι οποίοι την 9-8-2010 με γενναιότητα, αυταπάρνηση και με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους, απεγκλώβισαν και απομάκρυναν με ασφάλεια τέσσερα μέλη οικογένειας από φλεγόμενο όχημα.

* Βραβείο Ιπποκράτους Καραβία, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και θέμα «Η σύγχρονη λογική του Δικαίου» στον Κωνσταντίνο Π.Τσίνα για την μελέτη του «Νομική Επιστήμη και Λογική: Μια συμβολή στη θεωρία του Δικαίου -με αναφορά στο παράδειγμα της Ποινικής Δογματικής».

* Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου (1920), σε αναγνώριση της ενενηντάχρονης προσφοράς του στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Βόλου και της ευρύτερης περιφέρειας της Θεσσαλίας.

* Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης (1974) για τη συνολική του προσφορά στη διάσωση, ανάδειξη και προβολή του κρητικού πολιτισμού.

* Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή Κώστα Μπέη για το σύνολο του συγγραφικού του έργου, το οποίο αναφέρεται στη σχέση φιλοσοφίας και θρησκείας.

* Έπαινος, οίκοθεν, στην Ευαγγελία Ξενοπούλου για την πολυετή προσφορά της στη διατήρηση ζωντανής της μουσικής και χορευτικής παράδοσης του Καστελλόριζου.