Κόσμος
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2002 09:51

Ο Κόλιν Πάουελ για την έκθεση του Ιράκ

Εντονη δυσαρέσκειά για τα στοιχεία που κατέθεσε η Βαγδάτη για το ιρακινό οπλοστάσιο εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, τονίζοντας πάντως ότι η Ουάσινγκτον θα δώσει στη δημοσιότητα αργότερα αυτή την εβδομάδα την εκτίμησή της για την έκθεση που υπέβαλε το Ιράκ στον ΟΗΕ.

«Καταστήσαμε σαφές από την αρχή ότι προσεγγίζουμε το θέμα με σκεπτικισμό και οι πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι τώρα δείχνουν ότι ο σκεπτικισμός αυτός είναι βάσιμος» τόνισε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν προβλήματα με την ιρακινή διακήρυξη».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν επίσης δηλώσει ότι η Βαγδάτη δεν έχει καταγράψει όλα τα χημικά και βιολογικά της όπλα. Το Ιράκ έχει παραδώσει στον ΟΗΕ περίπου 12 χιλιάδες σελίδες εγγράφων σχετικά με το οπλοστάσιό του και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα στοιχεία για να διαπιστώσουν κατά πόσο συμφωνούν με αυτά που έχουν στη διάθεσή τους οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα αποφύγουμε να κάνουμε τελική κρίση ή τελική ανακοίνωση μέχρι να ολοκληρώσουμε την αναλυσή μας, να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μας με την UNMOVIC (Επιτροπή επιθεώρησης του ΟΗΕ) και την ΙΑΕΑ (Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) και τους συναδέλφους μας απο τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», δήλωσε ο Πάουελ.

«Μετά αναμένω οι ανακοινώσεις να είναι διαθέσιμες κατα το τέλος της εβδομάδας αφού πρώτα ο Χανς Μπλίξ (επικεφαλής της UNMOVIC) κάνει την παρουσίαση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο,στη σύνοδο της εξόριστης ιρακινής αντιπολίτευσης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα μπορούσε να αποτελέσει τον πυρήνα μιάς μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας σε περίπτωση ανατροπής του Σαντάμ Χουσείν.

Στην πολιτική διακήρυξη που υιοθετήθηκε, καλείται το Ιράκ να μεταμορφωθεί στη μετά τον Σαντάμ Χουσέϊν εποχή σε ένα ομοσπονδιακό δημοκρατικό κράτος, ελεύθερο από όπλα μαζικής καταστροφής.

Η διακήρυξη οραματίζεται ένα «ένα δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό, πολυσυλλεκτικό και ομοσπονδιακό κράτος», που θα αποσβέσει τις συνέπειες των δεκάδων ετών με «καταπιεστικές και τρομοκρατικές πρακτικές», στις οποίες είχε επιδοθεί το καθεστώς του Σαντάμ, περιλαμβανομένων και των «διώξεων» των σιϊτών Μουσουλμάνων και της «εθνικής εκκαθάρισης» των Κούρδων.

Στο κείμενο χαρακτηρίζεται το ομοσπονδιακό σύστημα ως κατάλληλη βάση για την «επίλυση του κουρδικού προβλήματος» στο εσωτερικό ενός ενιαίου Ιράκ και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Κούρδων στην αυτοδιάθεση υπό τον έλεγχο τς διεθνούς νομοθεσίας, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του κειμένου που διαθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μία «μετασανταμική» κυβέρνηση οφείλει να κάνει σεβαστές τις συμφωνίες για αυτονομία που ήδη ισχύουν στο ιρακινό Κουρδιστάν, εν αναμονή της εφαρμογής ενός «δημοκρατικού και ομοσπονδιακού» συντάγματος, και οφείλει να ενσωματώσει τους κούρδους μαχητές στις τάξεις των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τη διακήρυξη.

Το συνέδριο επρόκειτο να είχε ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ, αλλά οι έντονες διαφωνίες που προέκυψαν οδήγησαν στην παράτασή του. Η διάσταση απόψεων και η έντονη λογομαχία ανάγκασαν μάλιστα τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ να εγκαταλείψει το συνέδριο, αν και στη συνέχεια επανήλθε έτοιμος να ηρεμήσει τα πνεύματα.