Πολιτική
Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010 12:06

Με σύμμαχο τον καιρό η πρωτοχρονιάτικη έξοδος

Με σύμμαχό τους τον καιρό εγκαταλείπουν σήμερα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα αστικά κέντρα οι τελευταίοι εκδρομείς των εορτών. Επί ποδός η Τροχαία. Κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ στις 1 και 3/1.

Με σύμμαχό τους τον καιρό εγκαταλείπουν σήμερα, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα αστικά κέντρα οι τελευταίοι εκδρομείς των εορτών.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει για σήμερα Παρασκευή ήπιο καιρό με τοπικές βροχές από αργά το βράδυ στα νοτιοδυτικά.

Στην Αττική, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά το πρωΐ 5 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Γενικά αίθριος καιρός θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι ανεμοι θα είναι ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από-1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Πρωτοχρονιά

Ασθενείς βροχές στα δυτικά, που από το απόγευμα θα ενταθούν και παγετό κατά τόπους στα βόρεια τις πρωινές ώρες προβλέπει για το Σάββατο (Πρωτοχρονιά) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1916210 .

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία

Επί ποδός βρίσκεται εν τω μεταξύ τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα των Υπηρεσιών Τροχαίας, για την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών και την πρόληψη ατυχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο

Ειδικότερα, τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία του οδικού δικτύου, ειδικές ρυθμίσεις στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς.

Aπαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Σε ισχύ εξάλλου τίθεται σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου για τη διευκόλυνση κίνησης των εκδρομέων.

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010 για το ρεύμα εξόδου και από 16:00 έως 21:00 ώρας θα ισχύσουν οι εξής απαγορεύσεις:

α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

«Ποδαρικό» με κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ

Ακινητοποιημένα λόγω 24ωρης απεργίας θα μείνουν αύριο Σάββατο, 1 Ιανουαρίου, Μετρό και Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ). Στάση εργασίας από τις 04:00 έως τις 08:00 το πρωί του Σαββάτου θα κάνουν οι εργαζόμενοι στο Τραμ,ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν την Πρωτοχρονιά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός.

Ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό του λεκανοπεδίου και τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, αντιδρώντας στις προωθούμενες αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες.

Πιο συγκεκριμένα, κανονικά θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 21.00 τη Δευτέρα το Μετρό, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ.

Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο τραμ. Κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα κινηθεί ο Προαστιακός.

Με βάση τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης, ο ΟΑΣΑ εκτιμά ότι τα δρομολόγια θα αποκατασταθούν πλήρως τουλάχιστον μια ώρα μετά την λήξη της στάσης εργασίας.