Κόσμος
Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 10:23

Πρωτοβουλία Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή

Διπλωματική αποστολή της Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή σχεδιάζει η Τσέχικη προεδρία, παράλληλα με το ταξίδι Σαρκοζί στην περιοχή. Χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που καλούσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωματική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή σχεδιάζει η Τσέχικη προεδρία της Ενωσης. Την οργάνωση της αποστολής ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίρεκ Τοπολάνεκ, χωρίς να προσδιορίσει του στόχους της, διευκρινίζοντας όμως ότι θα περιλαμβάνει τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα, την Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ και τον Τσέχο υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ. Θα μετέχουν επίσης, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, ενώ θα προσκληθεί και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η μετάβαση της ευρωπαϊκής αποστολής θα συμπέσει με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή στις 5 Ιανουαρίου.

Όπως επεσήμανε ο Τσέχος πρωθυπουργός, η Ε.Ε. αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης, δεδομένου ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δεν προτίθεται να παρέμβει. «Το δυσάρεστο είναι ότι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στη διοίκηση των ΗΠΑ.... Επαφίεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την πρωτοβουλία», σημείωσε ο κ. Τοπολάνεκ σε συνέντευξη στην τσεχική τηλεόραση.

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Εν τω μεταξύ χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που καλούσε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνήλθε με πρωτοβουλία των αραβικών κρατών, η Λιβύη, η μόνη αραβική χώρα που συμμετέχει στο Συμβούλιο, παρουσίασε ένα σχέδιο απόφασης, στο οποίο ζητείτο άμεση κατάπαυση του πυρός και πλήρης τήρηση της εκεχειρίας από τις δύο πλευρές. Επίσης ζητείτο η προστασία των Παλαιστινίων αμάχων και το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων στη Γάζα. Παράλληλα καταδικαζόταν «η εκτεταμένη, δυσανάλογη και η χωρίς διακρίσεις χρήση βίας από το Ισραήλ», ενώ η μόνη αναφορά που υπήρχε στις επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύει η Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους είναι αυτή για «την επιδείνωση της κατάστασης στο νότιο Ισραήλ».

Η φρασεολογία αυτή του κειμένου προκάλεσε τις ενστάσεις δυτικών χωρών και ων ΗΠΑ, με τους αντιπρόσωπους τους να το απορρίπτουν το σχέδιο απόφασης ως «άνισο» στην τρέχουσα μορφή του. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν «διαπραγματεύσεις», προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κείμενο στο οποίο θα συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.