Κόσμος
Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 17:35

ΗΠΑ: Το Ισραήλ δικαιούται να υπερασπιστεί τα εδάφη του

Προς την κατεύθυνση «μιας εκεχειρίας με διάρκεια» εργάζονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις, ωστόσο ο Λευκός Οίκος ζητεί από τη Χαμάς να σταματήσει να εξαπολύει ρουκέτες στα ισραηλινά εδάφη και από το Ισραήλ, κατά τις επιχειρήσεις του, να αποφύγει νέες απώλειες αμάχων.

Προς την κατεύθυνση «μιας εκεχειρίας με διάρκεια» εργάζονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις, η οποία πάντως δεν σχεδιάζει να μεταβεί αυτή τη χρονική περίοδο στη Μέση Ανατολή.

«Εργαζόμαστε για μια εκεχειρία η οποία δεν θα επιτρέψει την επαναφορά του προηγούμενου status quo, με τη Χαμάς να μπορεί εξαπολύει ρουκέτες από τη Γάζα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ράις στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

«Είναι προφανές πως η εκεχειρία θα έπρεπε να ισχύσει το συντομότερο δυνατό, αλλά χρειαζόμαστε μια εκεχειρία που θα έχει διάρκεια και θα είναι βιώσιμη» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Χαμάς απέρριψε τις εκκλήσεις του αραβικού κόσμου για ανανέωση της εκεχειρίας με το Ισραήλ, που έληξε τον προηγούμενο μήνα.

Λ. Οίκος: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη του

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος καλεί το Ισραήλ «κατά τις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας να αποφύγει νέες απώλειες αμάχων και να επιτρέψει την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ζητεί επίσης από τη Χαμάς να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, το οποίο «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη του».

Ισραήλ: Σύσκεψη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων

Την ίδια στιγμή στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. Στη σύνοδο, η οποία άρχισε γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στο υπουργείο ¶μυνας στο Τελ Αβίβ, μετέχουν ακόμη ο υπουργός ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ, η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, όπως και αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.