Πολιτική
Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2009 12:33

Στην εντατική παραμένει ο αστυνομικός

Στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 20χρονος αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης, ο οποίος τραυματίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας κατά την δολοφονική επίθεση αγνώστων εναντίον αστυνομικής περιπόλου, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στα Εξάρχεια. To χρονικό της επίθεσης.

Στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο 20χρονος αστυνομικός Διαμαντής Μαντζούνης, ο οποίος τραυματίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας κατά την δολοφονική επίθεση αγνώστων εναντίον αστυνομικής περιπόλου, έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στα Εξάρχεια. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη αλλά σταθερή.

Την ίδια ώρα, οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, που όπως όλα δείχνουν ανήκουν στον "Επαναστατικό Αγώνα". Εκτιμάται ότι η υπόθεση θα φωτιστεί περισσότερο αν υπάρξει προκήρυξη.

Tο χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση με Καλάσνικοφ συνέβη στις 03.05 τα ξημερώματα της Δευτέρας στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη στα Εξάρχεια. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε στο στήθος και στο μηρό, ενώ βολίδες βρέθηκαν πάνω στον ασύρματό του και σε άλλον εξοπλισμό που έφερε.

Διακομίστηκε αμέσως στον "Ερυθρό Σταυρό" όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία, σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ήταν επιτυχημένη.

Αμέσως μετά τη νέα επίθεση σήμερα τα ξημερώματα ολόκληρη η περιοχή των Εξαρχείων αποκλείστηκε από την αστυνομία, ενώ ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή οι οποίες προβαίνουν σε προσαγωγές υπόπτων. Αρχικά ομάδα νεαρών επιχείρησε να αντιδράσει στην οδό Στουρνάρη όπου σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων.

Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο αστυνομικός βρέθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ τις επιχειρήσεις της αστυνομίας συντονίζει ο αρχηγός Βασίλης Τσιατούρας. Επίσκεψη στο νοσοκομείο πραγματοποίησε και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

Εβδομήντα δύο προσαγωγές έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αστυνομία στην περιοχή Εξαρχείων. Οι προσαχθέντες έχουν οδηγηθεί στην Ασφάλεια όπου εξετάζονται αλλά όπως έγινε γνωστό από αξιωματικό της αστυνομίας, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή τους στην επίθεση.

Από την έρευνα στο σημείο έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής πάνω από 30 κάλυκες, από τους οποίους τουλάχιστον 27 προέρχονται από Καλάσνικοφ και οι υπόλοιποι από πιστόλι μικρότερου διαμετρήματος πιθανόν των 9 χιλιοστών.

Οι κάλυκες έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν προέρχονται από το ίδιο όπλο με το οποίο άγνωστοι είχαν πυροβολήσει επίσης με Καλάσνικοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου στου Ζωγράφου με βολές που είχαν ριχθεί μέσα από το χώρο της Πολυτεχνειούπολης.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε ήταν μαζί με δύο συναδέλφους του και εκτελούσαν περιπολία γύρω από τη διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία βρίσκεται μόνιμα στο σημείο για την φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για τον Αδαμάντιο Μαντζούνη 21 ετών από την Κυπαρισσία, ο οποίος αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυνομίας τον περασμένο Οκτώβριο και τοποθετήθηκε αμέσως στα ΜΑΤ.

Όταν έφθασαν στη γωνία Ζαΐμη και Κουντουριώτη είδαν σε απόσταση περίπου 35-40 μέτρων στο ύψος της διασταύρωσης Κουντουριώτη και Νοταρά δύο άτομα που τους σημάδευαν με όπλα ο ένας όρθιος και ο άλλος γονατιστός. Ένας από τους αστυνομικούς φώναξε "καλυφθείτε" και οι δύο έπεσαν αμέσως στο έδαφος ,ενώ ο Μαντζούνης τραυματίστηκε από τον καταιγισμό πυρών από μια σφαίρα στο θώρακα και μία στο μηρό.

Οι ειδικοί της Ασφάλειας εξετάζουν το ενδεχόμενο εκτός από τους δύο που πυροβόλησαν να υπήρχαν τουλάχιστον άλλος ένας ή δύο ως ομάδα υποστήριξης για την ασφαλή διαφυγή των δραστών , οι οποίοι χρησιμοποίησαν φωτοβολίδες και πιθανόν χειροβομβίδα ή κροτίδα επειδή στο σημείο βρέθηκε μικρός κρατήρας και έχουν σπάσει τζάμια από θραύσματα σε παρακείμενο συνεργείο. Βολίδες από το Καλάσνικοφ έχουν βρεθεί ακόμα και στον τοίχο του Μουσείου.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ