Πολιτική
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 07:17

Κυπριακό : Προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Κυπριακό σε επίπεδο αρχηγών διεξήχθη χθες στη Βουλή, μετά από αίτημα του ΚΚΕ.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επανέλαβε ότι επόμενος στόχος είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν κοινή θέληση χωρίς κομματικές και προσωπικές, όπως είπε, σκοπιμότητες.

Στη δευτερολογία του ο κ. Σημίτης τόνισε ότι ακόμα και αν υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, η ένταξη θα προχωρήσει κανονικά.

«Στην ένταξη της Κύπρου συνέβαλε η κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η λύση που συζητείται δεν είναι δίκαιη, αλλά τουλάχιστον πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έπαρση και αλαζονεία και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν τελειώνει με την Κοπεγχάγη ούτε με το δημοψήφισμα.

«Ο Ελληνας πολίτης αξιώνει εθνική στρατηγική και όχι αντιπολιτευτική δημαγωγία, αξιώνει όμως και από την κυβέρνηση σοβαρότητα και συνεννόηση και όχι αλαζονεία», τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Το Κυπριακό συζητήθηκε χθες και στο υπουργικό συμβούλιο. «Θα εργαστούμε χωρίς εφησυχασμό και μαξιμαλισμό για τη λύση του προβλήματος», τόνισε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας μετά την Κοπεγχάγη. «Οι εμμονές της ότι δεν θα πετύχουμε καθαρά ένταξη διαψεύστηκαν», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ομιχλώδη κατάσταση σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού προβλήματος.

«Η συγκυρία παρέχει ιστορικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ αξιολόγησε θετικά τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του Γιασάρ Γιακίς, ότι αν δεν υπάρξει λύση ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως δύναμη κατοχής ευρωπαϊκού εδάφους.

«Η δήλωση Γιακίς ενισχύει τους προβληματισμούς μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι παράδοξο μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχει εγγυήτρια μια χώρα που δεν είναι μέλος της.

Ο εκπρόσωπος του State Department Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σημείωσε ότι καλωσορίζει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη της Κύπρου.

Ο Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στα κατεχόμενα και είναι έτοιμος να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, όπως δήλωσε ο σύμβουλός του Εργκούν Ολγκιούν. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε μία λύση, που θα βασίζεται όπως είπε, στα δεδομένα που υπάρχουν στην Κύπρο.

Στην Αγκυρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα σύσκεψη υπό τον Τούρκο πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Χίλμιος Κοκ.

Στη Λευκωσία διϋπουργική επιτροπή εξέτασε τα μέτρα για τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Η ανακοίνωσή τους πάντως θα καθυστερήσει, ώστε να προηγηθεί διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.