Πολιτική
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 10:26

Ανασχηματισμός προ των πυλών

Στις 12:30 θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Στις 12:30 θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο κ. Σωτ. Χατζηγάκης και υπουργός Πολιτισμού ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Υπουργός Εξωτερικών παραμένει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αμετακίνητος στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παραμένει ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αναλαμβάνει ο κ. Ν. Δένδιας.

Ο ανασχηματισμός, προβάλλεται από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ως «μια τελευταία ευκαιρία για την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας και ως αφετηρία στην προσπάθεια να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει, στις δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγάλα κόμματα».

Με την ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού θα λάβουν απάντηση και τα ερωτήματα για:

* Το εύρος του ανασχηματισμού. Εάν δηλαδή, θα είναι δομικός ή απλώς ανακύκλωσης των ιδίων προσώπων σε άλλες θέσεις κυβερνητικής ευθύνης.

* Την πολιτική σηματοδότηση. Εάν θα σημαίνει και την αλλαγή πολιτικής ή θα επιβεβαιώνει εμμονή στην άσκηση της ήδη ασκούμενης, η οποία από τα πλέον επίσημα χείλη προβάλλεται ως «υπεύθυνη απάντηση» στον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης.

* Τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εάν δηλαδή, θα αποτελείται από αμιγώς πολιτικό προσωπικό ή θα περιλαμβάνει και εξωκοινοβουλευτικούς- τεχνοκράτες.

* Την τύχη ορισμένων κυβερνητικών στελεχών και υπουργών που έχουν απασχολήσει όχι πάντα θετικά τη δημοσιότητα.

* Τη διατήρηση ή όχι της υπάρχουσας δομής των υπουργείων Οικονομίας, Δημόσιας Διοίκησης-Εσωτερικών, Ανάπτυξης, κ.λπ, καθώς έχουν διατυπωθεί εισηγήσεις για την κατάτμησή τους.