Κόσμος
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 08:16

Τηλεφωνικές συνομιλίες Πούτιν με Ευρωπαίους ηγέτες

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιταλό και τον Τσέχο ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μίρεκ Τοπολάνεκ είχε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην κρίση του φυσικού αερίου.

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιταλό και τον Τσέχο ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μίρεκ Τοπολάνεκ είχε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν σε μία προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην κρίση του φυσικού αερίου.

Στις συνομιλίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την ετοιμότητα της Ρωσίας να δεχθεί στις εγκαταστάσεις της «διεθνείς παρατηρητές με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ρωσικής Gazprom της ουκρανικής Naftogaz και των ευρωπαϊκών εταιρειών - παραληπτών αερίου, με σκοπό την διασφάλιση άμεσου και αντικειμενικού ελέγχου των όγκων ρωσικού αερίου, που προορίζονται για διέλευση μέσω του τελωνειακού χώρου της Ουκρανίας προς Ευρωπαίους καταναλωτές», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού.

Όπως σημειώνεται, ο κ. Πούτιν «υπογράμμισε την αναγκαιότητα παράλληλης και υποχρεωτικής οργάνωσης αντίστοιχου ελέγχου και στο έδαφος της Ουκρανίας με σκοπό τη μόνιμη καταγραφή των όγκων του ρωσικού αερίου για την Ευρώπη».

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι ήδη έχει προταθεί και η συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής ΔΕΠΑ στον υπό διαμόρφωση μηχανισμό ελέγχου, η προώθηση του οποίου συναντά ακόμη δυσκολίες.

Συνοψίζοντας νωρίτερα τα αποτελέσματα των κοινών διαβουλεύσεων με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι η εταιρεία του θεωρεί απαράδεκτο ένα τυχόν σύστημα «μόνιτορινγκ» της διέλευσης του αερίου, χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων της και εκπροσώπων του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

«Πρόκειται για δικό μας φυσικό αέριο και πρέπει να γνωρίζουμε πώς φθάνει στο ουκρανικό δίκτυο, πώς εκεί διανέμεται και πώς τελικά φθάνει στους Ευρωπαίους καταναλωτές», είπε ο κ. Μεντβιέντεφ σχολιάζοντας την ουκρανική πρόταση για το μηχανισμό ελέγχου.

«Όλα ήταν έτοιμα για την ενεργοποίηση αυτού του συστήματος, ώστε να αποφύγουμε αυτό που συνέβη τις πρώτες ημέρες του νέου έτους, όταν το αέριο που προοριζόταν για τους Ευρωπαίους καταναλωτές δεν έφθανε σε αυτούς, αλλά εξαφανιζόταν στα ουκρανικά χωράφια», είπε στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας» ο κ. Μεντβιέντεφ, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες.

Κατά την άποψη του Ρώσου αξιωματούχου η ιδέα, που διατύπωσε αρχικώς η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ στο Ρώσο πρωθυπουργό Β. Πούτιν, υποστηρίχθηκε καταρχήν σε όλα τα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ρωσία έβαλε και την υπογραφή της στο σχετικό πρωτόκολλο, που συνετάχθη για να κατοχυρώσει τα κριτήρια του πολυμερούς ελέγχου, ωστόσο «το βράδυ η Gazprom διαπίστωσε ότι αντί αυτού προτείνεται ένα σύστημα διμερούς «μόνιτορινγκ», το οποίο μπορεί καλύτερα να ονομαστεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης, χωρίς συμμετοχή της Gazprom, των Ευρωπαίων καταναλωτών και των τεχνικών εμπειρογνωμόνων».

Σύμφωνα με τον κ. Μεντβιέντεφ η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να αποδεχθεί αυτή τη μορφή πολυμερούς ελέγχου, γεγονός, που υποχρέωσε την αντιπροσωπεία της Gazprom να ζητήσει εκ νέου από τους αξιωματούχους της ΕΕ να ασκήσουν όλη τους την επιρροή στο Κίεβο, ώστε να συμφωνήσει και αναχώρησε από τις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος της Gazprom εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξουν περισσότερα προβλήματα κατά την επαναλειτουργία του συστήματος από την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της ουκρανικής πλευράς και εκτίμησε ότι πλήρης επανατροφοδότηση μπορεί να επιτευχθεί σε 4-12 ώρες, από τη στιγμή, που θα επιτευχθεί η σχετική συμφωνία για τον πλήρη έλεγχο των διοχετευόμενων όγκων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ