Κόσμος
Παρασκευή, 09 Ιανουαρίου 2009 09:25

ΟΗΕ: Αμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ενεκρίθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απόφαση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με την αποχή των ΗΠΑ.

Ενεκρίθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η απόφαση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας με την αποχή των ΗΠΑ.

Παράλληλα το Σ.Α. κάνει έκκληση για πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού, απρόσκοπτη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας και εντατικοποίηση των διπλωματικών προσπαθειών για ειρήνευση στην περιοχή.

Σε 13 ημέρες αεροπορικών και χερσαίων ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 770 Παλαιστίνιοι και 14 Ισραηλινοί.

Τη νύχτα, σε 30 αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της ίδιας οικογένειας, μετά από κατάρρευση πενταώροφης κατοικίας στη βόρεια Γάζα.

Χθες ο ΟΗΕ διέκοψε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στα Γάζα όταν ένα μέλος της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής σκοτώθηκε και άλλα δυο τραυματίσθηκαν στο πέρασμα Ερέζ, από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης.

Ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας αναπτύχθηκαν σήμερα στην ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς η Χαμάς κήρυξε μια ακόμα «ημέρα οργής» κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Γάζα, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

«Αναπτύξαμε χιλιάδες άνδρες για να διατηρήσουμε την τάξη στην ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι «μόνον οι Παλαιστίνιοι που έχουν ισραηλινή ταυτότητα και είναι ηλικίας άνω των 50 ετών μπορούν να συμμετάσχουν στις προσευχές στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτο ιερό τόπο του Ισλάμ. Η πρόσβαση στην Πλατεία θα είναι ελεύθερη για τις γυναίκες».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πλήρη αποκλεισμό της Δυτικής Οχθης από χθες τα μεσάνυκτα και για 48 ώρες.

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε μια ακόμα «ημέρα οργής» στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις κατά της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.