Κόσμος
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 11:53

Ημέρα πένθους η σημερινή στη Μαδρίτη

Ημέρα επίσημου πένθους σήμερα στη Μαδρίτη στη μνήμη του 27χρονου πολιτοφύλακα Αντόνιο Μολίνα, που σκοτώθηκε χθες το απόγευμα στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Ο άτυχος πολιτοφύλακας προσπάθησε μαζί με άλλον έναν συνάδελφό του να κάνουν έλεγχο σε αυτοκίνητο όπου επέβαιναν δύο βάσκοι αυτονομιστές στην πόλη Βιλιάλμπα, που απέχει 40 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη. Οι βάσκοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τον Μολίνα και να τραυματίσουν τον δεύτερο πολιτοφύλακα.

Διήμερο επίσημο πένθος θα τηρηθεί σήμερα και αύριο στην πόλη Μελίγια του βόρειου Μαρόκου, τη γενέτειρα του Αντόνιο Μολίνα.

Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τα ξημερώματα στο Σαν Σεμπαστιάν ένα ύποπτο μέλος της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, τον Χεσούς Μαρία Ετσεβαρία, που πιστεύεται ότι δολοφόνησε τον Μολίνα και τραυμάτισε τον δεύτερο πολιτοφύλακα. Ο Ετσεβαρία συνελήφθη από την αστυνομία στον περίχωρο ενός σταθμού λεωφορείων στο Σαν Σεμπστιάν, καθώς διέφυγε μετά τη συμπλοκή κλέβοντας με την απειλή του περιστρόφου του ένα Ρενώ Κλιό, το οποίο βρέθηκε αργότερα στην πόλη Βαγιαδολίδ. Ο δεύτερος βάσκος αυτονομιστής, ο Γκοτθόν Αρανμπούρου Σουντούπε τραυματίστηκε και συνελήφθη επί τόπου.

Η ομάδα κομάντος της ΕΤΑ επέβαινε σε όχημα που μετέφερε τουλάχιστον 40 κιλά εκρηκτικά. Στόχος ήταν, σύμφωνα με το νομάρχη της Μαδρίτης, να ανατιναχθεί το αυτοκίνητο σήμερα στην περιοχή της ισπανικής πρωτεύουσας.