Κόσμος
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2002 12:04

Τις αραβικές χώρες θα επισκεφθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός

Διπλωματική εκστρατεία οργανώνει η Αγκυρα στον Αραβικό κόσμο για να εξασφαλίσει την κατανόηση των Αράβων για την αναμενόμενη τουρκική εμπλοκή σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράκ.

Ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ ότι στέλνει τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Η Σαουδική Αραβία, η Συρία και η Αίγυπτος είναι οι χώρες που πρέπει να πειστούν. Αν δεν συγκροτηθεί ένας συνασπισμος χωρών και η Τουρκία μείνει μόνη, οι συνέπειες θα είναι κατστροφικές για τη χώρα», τόνισε ο Ερντογάν, δίχως να διευκρινίσει την ημερομηνία μετάβασης του Γκιούλ στη Μέση Ανατολή.

«Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Μέση Ανατολή για το Ιράκ... Ισως μεταβεί και στο Ιράν», τόνισε ο Ερντογάν.

Αν και η Αγκυρα έχει αντιταχθεί σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, αναμένεται να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύσουν επίθεση κατά της Βαγδάτης.