Πολιτική
Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 14:35

Ελληνική ετοιμότητα και πρωτοβουλίες για τη Γάζα

Οι πρωτοβουλίες για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά κυρίως για να ανοίξουν δίοδοι ώστε να υπάρξει πρόσβαση στη Γάζα σε διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Οι πρωτοβουλίες για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας -ώστε να φτάσουν και οι πενήντα τόνοι που έχουν συγκεντρωθεί- αλλά κυρίως για να ανοίξουν δίοδοι ώστε να υπάρξει πρόσβαση στη Γάζα σε διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές οργανώσεις, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Σημείωσε επίσης ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Βελγίου, θα μεταφερθούν τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα σε ελληνικά ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, ώστε να τους παρασχεθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα θα μετάσχει σε ειρηνευτική δύναμη της ΕΕ στη Γάζα, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατό ενδεχόμενο εκεχειρίας και έτσι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, αφού δεν υπάρχει σχετική πρόταση στο τραπέζι.

Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, παρακολουθεί και αναλύει όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ότι το ΚΥΣΕΑ έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές ώστε όταν προκύψει ανάλογο θέμα να τοποθετηθεί.

Τέλος, σε άλλη ερώτηση, εάν γίνεται ανεφοδιασμός των Ισραηλινών από το λιμάνι του Αστακού, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι υπήρξε χθες ρητή και κατηγορηματική δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών και τόνισε ότι θέμα ανεφοδιασμού από ελληνικά λιμάνια και το λιμάνι του Αστακού δεν υπάρχει.