Πολιτική
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009 15:46

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια

Ειρηνικά, με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. «Όχι στη βία απ' όπου κι αν προέρχεται» είπαν οι αστυνομικοί στη δική του διαδήλωση στο Σύνταγμα.

Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στα Προπύλαια και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή, με αποτέλεσμα το κέντρο της πρωτεύουσας να είναι απροσπέλαστο για τους οδηγούς.

Κατά την πορεία προς το Σύνταγμα, μέσω Ομονοίας και Σταδίου, οι διαδηλωτές εξέφρασαν με συνθήματα την αντίθεσή τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά και την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Την ίδια ώρα, μαθητές και φοιτητές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Παιδείας.

Στο Σύνταγμα οι αστυνομικοί

Το μεσημέρι, με σύνθημα «όχι στη βία απ' όπου κι αν προέρχεται», περίπου 500 αστυνομικοί – εκ των οποίων αρκετοί ένστολοι- διαδήλωσαν στο Σύνταγμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ).

Εκπρόσωποι της αστυνομίας και των πολιτικών κομμάτων καταδίκασαν τη «βία κατά και από την αστυνομία».

Αναφορικά με την προκήρυξη του «Επαναστατικού Αγώνα» -με την οποία η τρομοκρατική ομάδα ανέλαβε την ευθύνη σειράς επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και το χτύπημα στα Εξάρχεια που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού Δ. Μαντζούνη- τόνισαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν διάλογο με τρομοκράτες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος, κάλεσε την κοινωνία να «βροντοφωνάξει όχι στη βία, από όπου κι αν προέρχεται» και ζήτησε καλύτερη εκπαίδευση για τους αστυνομικούς. Η αστυνομία, τόνισε, δεν θα μπει «στη λογική του νοσηρού φαινομένου της τρομοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, Δημήτρης Γεωργατζής, ζήτησε τη συμπαράσταση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να σταλεί στην κοινωνία το «ηχηρό μήνυμα» πως η βία κατά της αστυνομίας είναι βία κατά της κοινωνίας και κάλεσε σε απαξίωση των τρομοκρατών.

Στο συλλαλητήριο των αστυνομικών βρέθηκε και ο Μανόλης Γλέζος, η ιστορική φυσιογνωμία της Αντίστασης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα της συγκέντρωσης και τόνισε ότι η «μήτρα του κακού βρίσκεται στο ότι τα σώματα ασφαλείας υπάγονται στην εκτελεστική και όχι στη δικαστική εξουσία».

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θωρακίσει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, και εξέφρασε τη διαχρονική συμπαράσταση της κυβέρνησης στους αστυνομικούς.

Τη βία καταδίκασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, και τόνισε ότι «η συγκέντρωση αποτελεί επιβράβευση για την καθιέρωση του συνδικαλισμού στην αστυνομία».

Τέλος, τη συμπαράστασή του στους «ένστολους πολίτες», εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., διατύπωσε ο γραμματέας του κόμματος, Απόστολος Μπαμίχας, ενώ από τους διοργανωτές αναγνώσθηκε και επιστολή-χαιρετισμός του ΚΚΕ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Μανώλης, Κ. Κουκοδήμος και Κ. Κόλλιας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης και Π. Μπεγλίτης, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Πλούμης και ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μ. Αγγελόπουλος, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Πορείες μαθητών και φοιτητών έγιναν και στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητές της ΠΚΣ και το Συντονιστικό των μαθητών έκαναν πορεία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Η πορεία κατευθύνθηκε προς το τσεχικό προξενείο και στη συνέχεια προς το αμερικανικό, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ισραηλινών επιθέσεων, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι έξι τμημάτων του ΑΠΘ, που πρόσκεινται σε αριστερές παρατάξεις, και με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων προχώρησαν σε πενθήμερες καταλήψεις. Οι φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και το διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αμφότερες οι πορείες κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.