Κόσμος
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 13:18

«Ο ήρωας του Χάντσον»

Την επομένη του «θαύματος» του Χάντσον Ρίβερ, ο πιλότος του αεροπλάνου που πραγματοποίησε την αναγκαστική προσυδάτωση στα παγωμένα νερά τιμάται ως ήρωας από τους διασωθέντες επιβάτες.

Την επομένη του «θαύματος» του Χάντσον Ρίβερ, ο πιλότος του αεροπλάνου που πραγματοποίησε την αναγκαστική προσυδάτωση στα παγωμένα νερά τιμάται ως ήρωας από τους διασωθέντες επιβάτες, τον αμερικανικό Τύπο και τις αρχές.

«Ο ήρωας του Χάντσον» είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής σελίδας της New York Daily News που τιμά, όπως και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, την ψυχραιμία του 57χρονου πιλότου Τσέσλι Σάλενμπέργκερ.

Το ατύχημα συνέβη λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου της US Airways από το αεροδρόμιο La Guardia, όταν και οι δύο κινητήρες σταμάτησαν να λειτουργούν, και τότε ο πιλότος ζήτησε από τους επιβάτες κρατηθούν γερά πριν από την πρόσκρουση.

«Ησυχία επικράτησε στο αεροπλάνο. Οι άνθρωποι άρχισαν να προσεύχονται», δήλωσε στο CNN ο Φρεντ Μπαρέτα, ένας από τους διασωθέντες επιβάτες.

«Ξαφνικά ο πιλότος πήρε τον λόγο και μας είπε να προετοιμασθούμε για κάτι αναμφίβολα πολύ βίαιο», δήλωσε άλλος επιβάτης ο Τζεφ Κολοντζάι.

Στη συνέχεια, ο πιλότος κατόρθωσε να ελέγξει το αεροπλάνο και να βρει έναν δρόμο στον ουρανό της Νέας Υόρκης για να κατεβεί προς το ποτάμι, αποφεύγοντας μια πτώση στα κτήρια της πόλης.

Με μεγάλη ταχύτητα και καθώς το αεροπλάνο είχε αρχίσει να βυθίζεται, το πλήρωμα κατόρθωσε να απομακρύνει τους 150 επιβάτες, που επιβιβάσθηκαν στα πλοία που έσπευσαν για βοήθεια.

Ο πιλότος του αεροπλάνου το εγκατέλειψε τελευταίος. «Θα έλεγε κανείς ότι ο πιλότος έκανε ένα μεγαλειώδες κατόρθωμα, ενώ στη συνέχεια εξασφαλίζοντας την απομάκρυνση όλων των επιβατών», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

«Μίλησαν πολύ με τον πιλότο. Περιέτρεξε δύο φορές το αεροπλάνο ώστε να είναι βέβαιος ότι δεν έχει μείνει κανείς», πρόσθεσε.

«Ενα θαύμα έγινε στο Χάντσον», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ντέιβιντ Πάτερσον, ενώ ο Τζορτζ Μπους χαιρέτισε «τις ικανότητες και το θάρρος του πληρώματος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN