Κόσμος
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 14:15

Χαμάς: Μη αποδεκτοί οι όροι του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός

Ο ηγέτης της Χαμάς Καλέντ Μεσάαλ κάλεσε σήμερα στη Ντόχα τους Αραβες ηγέτες να διακόψουν κάθε σχέση με το Ισραήλ. Βαθιές διαιρέσεις στον αραβικό κόσμο.

Η Χαμάς δεν δέχεται τους όρους του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε στη Ντόχα ο ηγέτης της οργάνωσης Καλέντ Μεσάαλ, υπογραμμίζοντας ότι η αντίσταση δεν θα καταβληθεί και θα συνεχίσει μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση.

Ο Μεσάαλ κάλεσε τους Αραβες ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στη Ντόχα να διακόψουν κάθε σχέση με το Ισραήλ.

Η συνάντηση έρχεται σε σύγκρουση με μια άλλη συνάντηση Αράβων υπουργών Εξωτερικών στο Κουβέιτ, επίσης με θέμα την ισραηλινή επίθεση, η οποία έχει φέρει στο φως βαθιές διαιρέσεις στον αραβικό κόσμο. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται εν μέσω μιας διελκυστίνδας μεταξύ των αραβικών κρατών για το αν, πού και πότε να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για τη Γάζα.

Το Κατάρ έχει προτείνει να φιλοξενήσει μια ειδική αραβική σύνοδο κορυφής για τη Γάζα, όμως συνάντησε αντίσταση από την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, που λένε ότι προτιμούν να συζητηθεί η κατάσταση στο πλαίσιο της ήδη προγραμματισμένης οικονομικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στο Κουβέιτ.

Ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος λέει πως η Ντόχα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 15 που απαιτείται για μια επίσημη αραβική σύνοδο κορυφής, όμως το Κατάρ προχώρησε σε μια ευρεία συνάντηση διαβουλεύσεων, στην οποία συμμετέχουν ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, οι πρόεδροι του Ιράν και της Συρίας και Τούρκοι αξιωματούχοι. Στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στην Ντόχα συμμετέχουν ακόμη ο ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ Ραμαντάν Σάλαχ και ο ¶χμεντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-Γενική Διοίκηση.

Αυξάνοντας τη σύγχυση, ηγέτες των αραβικών χωρών του Κόλπου που είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ πραγματοποίησαν αργά χθες το βράδυ μια έκτακτη συνάντηση για τη Γάζα, με προφανή στόχο να προκαταλάβουν τις διπλωματικές προσπάθειες του Κατάρ.

Οι Αραβες ηγέτες του Κόλπου υποσχέθηκαν κατά τη συνάντησή τους στο Ριάντ ότι στην αραβική σύνοδο κορυφής στο Κουβέιτ θα συζητηθεί η επίθεση στη Γάζα και επεσήμαναν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ.

«Η αραβική κατάσταση είναι πολύ χαώδης και αυτό είναι λυπηρό», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα στο Κουβέιτ, όπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ του παλαιστινιακού λαού.

Στο μεταξύ, από ισραηλινές πηγές έγινε γνωστό ότι κορυφαίος σύμβουλος του ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Όλμερτ συμμετέχει σε συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται σήμερα στο Κάιρο, γεγονός που δείχνει ότι μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα μπορεί να βρίσκεται κοντά.