Κόσμος
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009 19:11

Το «αντίο» του Τζορτζ Μπους

Τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του υπερασπίστηκε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απευθύνοντας το αποχαιρετιστήριο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος.

Τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του υπερασπίστηκε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, απευθύνοντας το αποχαιρετιστήριο διάγγελμά του προς το αμερικανικό έθνος.

Tι ανέφερε και τι παρέλειψε να αναφέρει ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ:

Αφγανιστάν: «Το Αφγανιστάν, από κράτος όπου οι Ταλιμπάν περιέθαλπταν την αλ-Κάιντα και λιθοβολούσαν τις γυναίκες στους δρόμους, μετατράπηκε σε νεαρή δημοκρατία που μάχεται κατά της τρομοκρατίας και ενθαρρύνει τη μόρφωση των κοριτσιών».

Αυτό που δεν ανέφερε είναι η επιδείνωση της εκεί στρατιωτικής κατάστασης, που υποχρέωσε τις ΗΠΑ να αποστείλουν εσπευσμένα 30.000 επιπλέον άνδρες για να πολεμήσουν εναντίον των Ταλιμπάν και των μαχητών της αλ-Κάιντα, οι οποίοι επανέκαμψαν μετά τις αρχικές ήττες τους.

Ιράκ: «Το Ιράκ ήταν μία βάναυση δικτατορία και ορκισμένος εχθρός μας και έγινε μία Αραβική δημοκρατία στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, φίλη των ΗΠΑ».

Δεν ανέφερε ότι η βία στο Ιράκ εξακολουθεί, παρά τις βελτιωμένες συνθήκες ασφαλείας, ότι η εχθρότητα μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών παραμένει αμείωτη, ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί λάθος τον πόλεμο και ότι δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής, που ήταν η αρχική πρόφαση για την εισβολή.

Οικονομία: «Όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι προκλήσεις που απείλησαν την ευημερία μας, αρθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Ενώπιον του φάσματος μίας χρηματοοικονομικής κατάρρευσης, λάβαμε αποφασιστικά μέτρα για να διασώσουμε την οικονομία μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους σκληρά εργαζόμενους, όμως τα βάσανα θα ήταν χειρότερα εάν δεν είχαμε δράσει».

Δεν ανέφερε ότι το αποφασιστικότερο από τα μέτρα, το αντιδημοφιλές πακέτο των 700 δισ. δολαρίων για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις λόγω της αδιαφάνειας και της έλλειψης ελέγχου για τον τρόπο που θα διατεθεί.

Εκπαίδευση: «Σε όλη τη χώρα οι εκπαιδευόμενοι ανταποκρίνονται στα υψηλά κριτήρια που τέθηκαν στα δημόσια σχολεία».

Δεν ανέφερε πως το πλέον αμφιλεγόμενο σημείο του νομοσχεδίου της κυβέρνησής του «Κανένα Παιδί δεν Πρέπει να Μείνει Πίσω», είναι ότι ορισμένες Πολιτείες έθεσαν τον πήχυ πολύ χαμηλά, αφού έχουν το δικαίωμα να θεσπίζουν οι ίδιες τα ακαδημαϊκά κριτήρια.

Βετεράνοι: «Η χρηματοδότηση για τις ανάγκες των βετεράνων μας σχεδόν διπλασιάστηκαν».

Δεν ανέφερε πως η αποκάλυψη των υποβαθμισμένων συνθηκών περίθαλψης στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed και άλλα ιδρύματα υποχρέωσαν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το 2007 το σύστημα πρόνοιας προς τους βετεράνους.

Κατρίνα: Ο κ. Μπους ανέφερε τον τυφώνα Κατρίνα μόνο για να επαινέσει τον Tony Recasner, καθηγητή που λειτούργησε ένα νέο σχολείο μέσα στα ερείπια του τυφώνα.

Δεν ανέφερε ότι η αντίδραση της κυβέρνησης στη χειρότερη φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ υπήρξε σε πολλά ζητήματα λανθασμένη, όπως εξάλλου διαπιστώθηκε αργότερα και σε έκθεση του ίδιου του Λευκού Οίκου.

Το διάγγελμα ήταν σαφώς μία φορτισμένη συγκινησιακά εμπειρία για τον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος τόνισε ότι πάντα ενεργούσε προς το συμφέρον του έθνους. Σε όσους τον κατηγόρησαν ότι αντιμετώπισε τα παγκόσμια ζητήματα με την λογική του «άσπρου-μαύρου», απάντησε πως το καλό και το κακό υπάρχουν χωρίς τη δυνατότητα να συμβιβάζονται μεταξύ τους και πως η Αμερική οφείλει να είναι καθαρή στις ηθικές της επιλογές. Δήλωσε, τέλος, πως η ιστορία του διαδόχου του αντικατοπτρίζει την διαρκή ελπίδα που ενσαρκώνουν οι ΗΠΑ.

Πηγές: Αssociated Press, BBC, New York Times, The Times