Πολιτική
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009 11:42

Στην Κομισιόν το θέμα κατασκευής ΧΥΤΑ δίπλα στη Βεργίνα

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, την απόφαση για κατασκευή ΧΥΤΑ σε πολύ μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Στην Κομισιόν φέρνει με ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, την απόφαση για κατασκευή ΧΥΤΑ σε πολύ μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η θέση που επελέγη με απόφαση της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ημαθίας για την κατασκευή ΧΥΤΑ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολύ κοντά στον ταμιευτήρα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα.

Επιπλέον, ρωτά την Επιτροπή τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει. Ενδεικτικά στο κείμενο της ερώτησης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου […] επέλεξε να προχωρήσει σε εγκατάσταση ΧΥΤΑ σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Η θέση αυτή βρίσκεται εντός της λεκάνης απορροής όμβριων υδάτων του ταμιευτήρα ύδρευσης της Θεσσαλονίκης και σε επισφαλώς μικρή απόσταση από τον ποταμό Αλιάκμονα από τον οποίο υδρεύεται η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, λόγω του σχετικού ύψους της και της αφαίρεσης του αργιλώδους υποστρώματος της, αφήνει έκθετο τον υδροφόρο ορίζοντα και την κοίτη του Αλιάκμονα σε διαρροή υδραυλικού φορτίου το οποίο περιέχει επικίνδυνες ουσίες.

Εξάλλου, βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μάλιστα εφάπτεται περιοχής ενταγμένης στον Κατάλογο Περιοχών Προστασίας NATURA (με κωδικό GR1210002).

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν:

«Είναι η Επιτροπή ενήμερη για την κατάσταση στην περιοχή; Θεωρεί ότι η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης συνάδει με τις διατάξεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου οι υπεύθυνες αρχές να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημόσιας υγείας;»