«Ο Ομπάμα έχει τέσσερα χρόνια να σώσει τη Γη», υποστηρίζει ο Τζιμ Χάνσεν, ειδικός επιστήμονας της NASA για το περιβάλλον.
«Ο Ομπάμα έχει στη διάθεσή του τέσσερα χρόνια για να σώσει τη Γη», υποστηρίζει ο Τζιμ Χάνσεν, ειδικός επιστήμονας της NASA για το περιβάλλον.
Σε συνέντευξή του στον Guardian προειδοποιεί ότι μόνο η επείγουσα παρέμβαση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ μπορεί να ανακόψει την μοιραία πορεία των κλιματικών αλλαγών.
Η αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έχουν ήδη προκαλέσει την τήξη του παγετωνικού καλύμματος και απειλεί τον πλανήτη με πλημμύρες, μαζικές εξαφανίσεις ειδών της πανίδας και της χλωρίδας και άνευ προηγουμένου κλιματικές διαταραχές στο προσεχές μέλλον.
«Η αλλαγή δεν παίρνει άλλη αναβολή», προειδοποιεί ο Χάντσεν. «Η καινούργια κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει νέους δρόμους. Ο Ομπάμα έχει μόνο τέσσερα χρόνια στη διάθεσή του για να δώσει το σωστό παράδειγμα στον υπόλοιπο κόσμο. Η Αμερική πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια της», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον Χάντσεν, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι ήδη τόσο υψηλά που είναι αδύνατον να αποτραπεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τις προσπάθειες των πολιτικών και των επιστημόνων.
Μόνο οι ΗΠΑ έχουν την πολιτική δύναμη για να πρωτοστατήσουν σε μια προσπάθεια ανακοπής της ανοδικής αυτής πορείας, υποστηρίζει. Ως η χώρα με την ισχυρότερη οικονομία και τις υψηλότερες εκπομπές, οφείλουν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, καθώς τα τελευταία οκτώ χρόνια κλείνουν τα μάτια στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Τα προγράμματα εμπορίας εκπομπών έχουν αποδειχθεί αποτυχημένα, συμπληρώνει, και πρέπει να αντικατασταθούν με την επιβολή ενός «φόρου του άνθρακα», ο οποίος θα επιβάλλεται σε όλους τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.
Την ίδια στιγμή, πρέπει να καταρτιστεί ένα μορατόριουμ για τις καινούργιες μονάδες παραγωγής ενέργειας που καίνε λιθάνθρακα –το βασικότερο παράγοντα εκπομπών CO2 παγκοσμίως, εκτιμά ο ειδικός επιστήμονας.
Με βάση τα ανησυχητικά στοιχεία που υποδηλώνουν άνοδο του επιπέδου της θάλασσας παγκοσμίως, ο Χάνσεν τόνισε ότι έχει ασκήσει πιέσεις στη Βρετανική Ακαδημία Επιστημών και την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ να διεξάγουν έκτακτες έρευνες σχετικά με τα παγετωνικά καλύμματα του πλανήτη. Οι προτάσεις του, όμως, έπεσαν στο κενό.
«Πρώτη προτεραιότητα του υπεύθυνου για το περιβάλλον στην κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να είναι η δρομολόγηση μιας τέτοιας έρευνας ως «ζήτημα εκτάκτου ανάγκης», επισημαίνει ο Χάνσεν.