Κόσμος
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 11:15

Νέα σελίδα ανοίγει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα

Σαφή διαχωριστική γραμμή με την εποχή Μπους σκοπεύει να χαράξει στο σημερινό του λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σαφή διαχωριστική γραμμή με την εποχή Μπους σκοπεύει να χαράξει στο σημερινό του λόγο ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει για την αναγκαιότητα υπευθυνότητας και εξωστρέφειας όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πηγές του Guandian, την επομένη της ορκωμοσίας του ο Μπαράκ Ομπάμα σκοπεύει να συγκαλέσει τους αρχηγούς του στρατού προκειμένου να καταρτίσουν από κοινού ένα σχέδιο απόσυρσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ. Αναμένεται, επίσης, να απευθύνει προειδοποίηση στους τραπεζίτες για συνδρομή των καταναλωτών εν μέσω ύφεσης.

Ο Ντέιβιντ ¶ξελροντ, κορυφαίος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο Ομπάμα θα κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση επίλυσης της διένεξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων, θεωρώντας πιθανό το διορισμό νέου απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Ομπάμα, ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επέδειξε ιδιαίτερο ρητορικό ταλέντο, δέχεται υπερβολικές πιέσεις ο εναρκτήριος λόγος του να είναι αντάξιος της ιστορικής ομιλίας του Τζον Κένεντι το 1961 κατά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ. Στο λόγο του ο Ομπάμα αναμένεται να αποδώσει φόρο τιμής τόσο στον Αβραάμ Λίνκολν όσο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.