Κόσμος
Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 06:33

«Πρόεδρος Ομπάμα»

«Πρόεδρος Ομπάμα»: οι δύο αυτές λέξεις πλαισίωναν πολλές ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων το βράδυ της Τρίτης, της ημέρας της ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που ομόφωνα χαρακτηρίζεται ιστορική.

«Πρόεδρος Ομπάμα»: οι δύο αυτές λέξεις πλαισίωναν πολλές ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων το βράδυ της Τρίτης, της ημέρας της ορκωμοσίας του 44ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που ομόφωνα χαρακτηρίζεται ιστορική.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται μια ανανεωμένη Αμερική», σύμφωνα με τους New York Times που χαιρέτισαν «μια ιστορικής σημασίας στιγμή». Οπως και όλα τα αμερικανικά έντυπα, η εφημερίδα αφιερώνει ειδική έκδοση στην ηλεκτρονική της σελίδα στην άνοδο στην εξουσία του πρώτου μαύρου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εφημερίδα επέλεξε ως κεντρική φωτογραφία την πορεία του προεδρικού ζεύγους στην Πενσιλβάνια Αβενιου αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας.

Οι Los Angeles Times επέλεξαν τη φωτογραφία της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, με τον Μπάρακ και τη Μισέλ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του Τζιλ να αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους κατά την αναχώρησή του για το Τέξας.

«Power Walk», με τη διπλή μετάφραση «Δυναμική πορεία» ή «Πορεία προς την εξουσία» είναι ο τίτλος της New York Post που συνοδεύει τη φωτογραφία του προεδρικού ζεύγους στην Πενσιλβάνια Αβενιου.

«Πρόεδρος Ομπάμα» είναι ο τίτλος των ηλεκτρονικών εκδόσεων των Los Angeles Times και της Chicago Tribune, η οποία αναφέρεται σε «Μια νέα εποχή ευθύνης», ένα από τα δυνατά σημεία της ομιλίας του Μπάρακ Ομπάμα μετά την ορκωμοσία του.

Η Chicago Tribune αναφέρει ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του αμερικανού προέδρου μπορεί να ερμηνευθεί ως δριμεία κριτική της οκταετούς διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

Η Washington Post δίνει ήδη έμφαση στις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος όταν θα έχουν τελειώσει οι εορτασμοί και θα εγκατασταθεί αύριο στο Οβάλ Γραφείο. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματικές», είναι ένας από τους τίτλους της εφημερίδας, σε μία ακόμη ευθεία αναφορά στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

Η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε «ενότητα εν μέσω των καταιγίδων του πολέμου και της ύφεσης», ενώ η San Francisco Chronicle επέλεξε να προβάλει την «έμπνευση και την σεμνότητα» που επέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μπάρακ Ομπάμα: «Ο τόνος που αρμόζει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Η εφημερίδα του Σαν Φρανσίσκο προβάλλει επίσης σειρά φωτογραφιών από ένα χάπενινγκ στο Σαν Φρανσίσκο, όπου όλες οι πινακίδες της οδού Μπους καλύφθηκαν τη χθεσινή νύκτα από αυτοκόλλητα με το όνομα του Ομπάμα.