«Ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται μια ανανεωμένη Αμερική», γράφουν σήμερα οι New York Times. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σχολιάζει πάντως πως «ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τις τύχες του κόσμου».
«Ιστορική» χαρακτηρίζεται από τον αμερικανικό Τύπο η άνοδος του Μπαράκ Ομπάμα στην εξουσία, αφού ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο πρώτος έγχρωμος που αναλαμβάνει το αξίωμα, και μάλιστα υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη χώρα. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σχολιάζει πάντως πως «ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τις τύχες του κόσμου».
«Ο πρόεδρος Ομπάμα υπόσχεται μια ανανεωμένη Αμερική», σύμφωνα με τους New York Times, που χαιρέτισαν «μια ιστορικής σημασίας στιγμή» και δημοσιεύουν ως κεντρική φωτογραφία την πορεία του προεδρικού ζεύγους στην Πενσιλβάνια ¶βενιου, αμέσως μετά την τελετή της ορκωμοσίας.
Οι Los Angeles Times επέλεξαν τη φωτογραφία της αλλαγής φρουράς στον Λευκό Οίκο, με τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα να αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, από κοινού με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του Τζιλ.
«Δυναμική πορεία» είναι ο τίτλος της New York Post. «Πρόεδρος Ομπάμα» είναι ο τίτλος των ηλεκτρονικών εκδόσεων των Los Angeles Times και της Chicago Tribune, η οποία αναφέρεται στη «Νέα εποχή ευθύνης» που εξήγγειλε ο νέος πρόεδρος στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία.
Η Chicago Tribune αναφέρει ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου μπορεί να ερμηνευθεί ως δριμεία κριτική της οκταετούς διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.
Η Washington Post υπογραμμίζει τις δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος όταν θα έχουν τελειώσει οι εορτασμοί και θα εγκατασταθεί στο Οβάλ Γραφείο.
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε «ενότητα εν μέσω των καταιγίδων, του πολέμου και της ύφεσης», ενώ, τέλος, η San Francisco Chronicle επέλεξε να προβάλει την «έμπνευση και την σεμνότητα» που επέδειξε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος.
Ο ευρωπαϊκός Τύπος
«Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τις τύχες του κόσμου», σχολιάζει τέλος η γαλλική εφημερίδα Le Figaro: «Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο φαίνεται να κατελήφθησαν από μια φρενήρη μανία συμπάθειας για τον Ομπάμα.
«Ο Ομπάμα αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα σε χαλεπούς καιρούς για την Αμερική», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα The Guardian με αφορμή την ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα: «Αν και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ισχυρές και να παίζουν αποφασιστικό ρόλο σε πολλές διεθνείς συγκρούσεις, η ισχύς τους φαίνεται να σβήνει σιγά – σιγά.
Γι’ αυτό ακριβώς είναι ο Ομπάμα ιδιαίτερα σημαντικός. Διότι έχει αντιληφθεί ήδη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπους, ότι οι παλιές απαντήσεις στα νέα προβλήματα είναι ανεπαρκείς. Τώρα αρχίζει η δουλειά. Από σήμερα ολόκληρος ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στον Ομπάμα και ελπίζει».
«Κανένας άλλος Αμερικανός πολιτικός δεν ενσαρκώνει περισσότερο από τον Ομπάμα την ιδέα της αλλαγής και του καινούργιου», σημειώνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung:
«Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ομιλία του στους Τζορτζ Ουάσιγκτον, Αβραάμ Λίνκολν, Φραγκλίνο Ρούσβελτ και κυρίως στον Τζον Κένεντι. Μπορεί να μην τους έφθασε χθες σε ρητορική δεινότητα, αλλά έστειλε το ίδιο μήνυμα: είναι αναγκαία η αλλαγή συνειδήσεων».
«Ασφαλώς ο Ομπάμα γνωρίζει ότι το πνεύμα συμφιλίωσης που επικρατεί αυτή τη στιγμή δεν έχει αιώνια διάρκεια. Η περίοδος χάριτος κάθε Αμερικανού προέδρου διαρκεί το πολύ μερικούς μήνες.
Όμως είναι αλήθεια ότι τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία ο Ομπάμα διαθέτει μια ισχυρή πλειοψηφία, μια πλειοψηφία που κανείς πρόεδρος δεν κατέκτησε τα τελευταία 25 χρόνια. Και αυτό το ατού του προσφέρει άλλες προοπτικές και μεγάλες δυνατότητες για άμεσες μεταρρυθμίσεις».
Θα έκανε καλό στον Μπάρακ Ομπάμα για να ανταποκριθεί στις ελπίδες τους να αποδεχθεί ότι η επεξεργασία νέων κανόνων για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πρέπει να γίνει μαζί με όλους τους πρωταγωνιστές».
Πηγές: Associated Press, Deutsche Welle