Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα άρχισε να κάνει πράξη μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές εξαγγελίες του: του κλεισίματος του διαβόητου κέντρου κράτησης και των στρατιωτικών επιτροπών του Γκουαντάναμο. «Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της υπόληψης των ΗΠΑ στον κόσμο».
Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα άρχισε να κάνει πράξη μία από τις σημαντικότερες προεκλογικές εξαγγελίες του: του κλεισίματος του διαβόητου κέντρου κράτησης και των στρατιωτικών επιτροπών του Γκουαντάναμο.
Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι μια από τις πρώτες ενέργειές του ως προέδρου θα είναι το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο. Ετσι χθες σε πρώτη φάση, δύο στρατιωτικοί δικαστές διέκοψαν τις δικαστικές διαδικασίες για διάστημα 120 ημερών, έπειτα από αίτημα των εισαγγελικών αρχών που ενεργούσαν κατ΄εντολήν του Αμερικανού προέδρου http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/21/1619701.htm .
Πηγή του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θα υπογράψει σήμερα διάταγμα για το κλείσιμο σε διάστημα ενός έτους της φυλακής του Γκουαντάναμο, συμβόλου των ακροτήτων της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους στον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας".
Σύμφωνα με την Ενωση Υπεράσπισης των Ατομικών Ελευθεριών (ACLU), που αποκάλυψε το περιεχόμενο του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, η κατάσταση καθενός από τους 245 κρατούμενους στη βάση θα τύχει "ταχείας και λεπτομερούς επανεξέτασης". Ολοι έχουν τεθεί πλέον υπό την προστασία της Συμβάσεων της Γενεύης, την οποία τους είχε στερήσει η κυβέρνηση Μπους, και θα χωριστούν σε τρεις ομάδες. Σε εκείνους που θα αποφυλακισθούν, σε εκείνους που θα διωχθούν δικαστικά και σε εκείνους που δεν ανήκουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες και για τους οποίους πρέπει να βρεθούν "δικαστικά μέσα", αναφέρεται στο κείμενο του προεδρικού διατάγματος χωρίς διευκρινίσεις.
Χθες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι περιμένει κατά τις προσεχείς ημέρες από τον Λευκό Οίκο "συμπληρωματικές οδηγίες για μια ευρύτερη και πλήρη επανεξέταση της πολιτικής και των διαδικασιών κράτησης στον Γκουαντάναμο".
Σήμερα έχει ασκηθεί δίωξη κατά 21 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 14 έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, και 60 μπορεί να απελευθερωθούν ή να απελαθούν, αλλά δεν μπορούν να σταλούν στη χώρα καταγωγής τους. Περί τους εκατό από τους κρατούμενους κατάγονται από την Υεμένη, χώρα με την οποία η κυβέρνηση Μπους δεν είχε κατορθώσει να φθάσει σε συμφωνία έκδοσης.
Οι στρατιωτικές επιτροπές, η λειτουργία των οποίων έχει πλέον διακοπεί για 120 ημέρες, είναι έκτακτα δικαστήρια που δημιουργήθηκαν το 2006 και εξαιρετικά αμφιλεγόμενα εξαιτίας της παραβίασης των δικαιωμάτων υπεράσπισης.
Ανάμεσα στις δικαστικές διαδικασίες που έχουν διακοπεί είναι η δίκη του Ομαρ Χαντρ, ενός Καναδού ο οποίος συνελήφθη σε ηλικία 15 ετών για "εγκλήματα πολέμου" και η οποία επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα.
Η δικαστική διαδικασία εναντίον πέντε κατηγορουμένων για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της 11 ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι οποίοι απειλούνται με την θανατική ποινή, έχει επίσης διακοπεί παρά τη θέλησή τους . Ανάμεσά τους και ο αυτοανακηρυχθείς εγκέφαλος των επιθέσεων, ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ.
Οι οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου εξέφρασαν χθες ενώπιον των δημοσιογράφων της οργή τους για την διακοπή αυτή, η οποία καθυστερεί ακόμη περισσότερο την διεξαγωγή των δικών.
Η Σούζαν Λασελιέ, στρατιωτικός συνήγορος του ενός από τους πέντε κατηγορούμενους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα διεξαχθεί δίκη , αλλά "θα καθυστερήσει, κυρίως εάν διεξαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Ωστόσο δήλωσε πολύ ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος έδωσε εντολή για "διακοπή", "η οποία επιτρέπει στους πελάτες μας να διατηρήσουν τους συνηγόρους τους".
Το θέμα του δικαστικού συστήματος που θα αντικαταστήσει τις στρατιωτικές επιτροπές δεν έχει αποφασισθεί, αλλά οι συνήγοροι υπεράσπισης, στρατιωτικοί και μη, και οι οργανώσεις τάσσονται υπέρ των τακτικών ομοσπονδιακών δικαστηρίων ή στρατοδικείων.
Μια δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το CNN δείχνει ότι οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι ως προς το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Το 51% τάσσονται υπέρ, αλλά το 47% θεωρεί ότι η φυλακή πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί.
Ομως για τον Τζαμίλ Ντακουάρ, διευθυντή του προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της οργάνωσης Aclu, παρόντα στο Γκουαντάναμο, είναι το πρώτο βήμα για την "αποκατάσταση της υπόληψης των ΗΠΑ στον κόσμο" .
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει σήμερα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σειρά προεδρικών διαταγμάτων, μεταξύ των οποίων ένα θα αφορά τους κανόνες κράτησης και ανάκρισης από την υπηρεσία Πληροφοριών CIA, οι μέθοδοι της οποίας στον πόλεμοι κατά της τρομοκρατίας έχουν επικριθεί έντονα.
Ο Γκρεγκ Κρεγκ, ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, συζήτησε αργά χθες το βράδυ με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς μέλη του Κονγκρέσου λέγοντάς τους ότι αναμένονται «πολλά προεδρικά διατάγματα σχετικά με το Γκουαντάναμο», σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα διατάγματα θα αφορούν την τροποποίηση των κανόνων κράτησης και ανάκρισης από τη CIA , τον περιορισμό σε όλες τις αμερικανικές εγκαταστάσεις ανά τον κόσμο των διαδικασιών ανάκρισης σε εκείνες που περιέχονται στο Εγχειρίδιο του Στρατού (Army Field Manual) και να απαγορευθεί στη CIA η μυστική κράτηση υπόπτων για τρομοκρατική δράση σε φυλακές τρίτων χωρών.
Βάσει της τελευταίας έκδοσης του Εγχειριδίου, που αναθεωρήθηκε το 2006, απαγορεύεται η εφαρμογή μεθόδων ανάκρισης όπως τα χτυπήματα, η χρήση σκύλων για τον εκφοβισμό των κρατουμένων, η χρήση ηλεκτροσόκ, της τεχνική του πνιγμού - πρακτικές που θεωρούνται βασανιστήρια από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, "τα προεδρικά διατάγματα θα θέσουν τέλος στο πρόγραμμα της CIA η οποία έθετε υπό κράτησιν υπόπτους για τρομοκρατική δράση επί μήνες, ακόμη και χρόνια, και θα απαγορεύσει στη CIA τη χρήση ανακριτικών μεθόδων εξαναγκασμού.