Απογοήτευση εξέφρασαν ΛΑ.Ο.Σ και ΣΥΝ για το σχέδιο έκθεσης που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια.
Εντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., Κυριάκου Βελόπουλου για το σχέδιο έκθεσης που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/22/1619797.htm .
«Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Ή είμαστε ανίκανοι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το ιστορικό μας δίκαιο, ή είμαστε μια ανίσχυρη χώρα που δεν μπορεί να επιβάλλει την ιστορική πραγματικότητα σε ένα κράτος όπως τα Σκόπια, που οικονομικά υπάρχει, γιατί εμείς το στηρίξαμε».
Παπαδημούλης: Κάθε πέρσι και καλύτερα
«Το "Μακεδονικό" στο ευρωκοινοβούλιο, παρά την προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, εξελίσσεται "κάθε πέρσι και καλύτερα"», παρατήρησε από την πλευρά του μιλώντας στο ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο" 105.5 FM, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.
« Πέρσι καταφέραμε με μια συντονισμένη προσπάθεια να διορθώσουμε αρνητικές πλευρές του ψηφίσματος. Στην Ολομέλεια τελικά εγκρίθηκε ένα ψήφισμα συμβατό με τις ελληνικές επιδιώξεις για μια συμβιβαστική ονομασία κοινής αποδοχής. Αποφύγαμε την αποσύνδεση της ενταξιακής πορείας της FYROM με την διαπραγμάτευση για μια κοινά αποδεκτή λύση στο όνομα. Και φέτος θα κάνουμε την ίδια προσπάθεια, όμως το κλίμα στο μεταξύ έχει χειροτερέψει», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Το κακό είναι ότι τώρα που η Ελλάδα επισήμως μετακινήθηκε με καθυστέρηση δεκαπέντε χρόνων στην αναζήτηση συμβιβαστικής ονομασίας, έχει εγκατασταθεί στην κυβέρνηση των Σκοπίων, ελέω και των Ελλήνων εθνικιστών, ένας Σκοπιανός ¶δωνις Γεωργιάδης».