Κόσμος
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 19:22

Χίλαρι Κλίντον: «Νέα εποχή για την Αμερική»

Οι ΗΠΑ μπαίνουν σε μια «νέα εποχή» τόνισε η Χίλαρι Κλίντον αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η κυβέρνηση Ομπάμα/Μπάιντεν –υπογράμμισε- είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Αμερικής και θα σεβαστεί και θα χρησιμοποιήσει τις αξίες της Αμερικής σε όλο τον κόσμο». Ενθουσιώδης υποδοχή της 67ης -και 3ης γυναίκας- ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έφθασε σήμερα για να αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό και χειροκροτήματα από τους συνεργάτες της.

Η πρώην Πρώτη κυρία γίνεται η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τη Μαντλέν Όλμπραϊτ επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, και την Κοντολίζα Ράις την οποία και διαδέχεται.

Η νέα Αμερικανίδα ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε μια «νέα εποχή» και υποσχέθηκε στους Αμερικανούς διπλωμάτες «μια ισχυρή διπλωματία» και «μια ενωμένη διοίκηση» των περίπου χιλίων υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αισθάνομαι –είπε- μεγάλη τιμή και ευθύνη που βρίσκομαι εδώ ως η 67η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας … Πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή για την Αμερική», τόνισε η κ. Κλίντον και συνέχισε: «Θα κάνω παν το δυνατόν για να φανεί ξεκάθαρα ότι μια ισχυρή διπλωματία και μια αποτελεσματική ανάπτυξη είναι μακροπρόθεσμα οι καλύτεροι όροι για να καταστήσουμε το μέλλον της Αμερικής πιο σίγουρο».

«Η κυβέρνηση Ομπάμα/Μπάιντεν –υπογράμμισε- είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Αμερικής και θα σεβαστεί και θα χρησιμοποιήσει τις αξίες της Αμερικής σε όλο τον κόσμο».

Επιπρόσθετα, η Χίλαρι Κλίντον, ισχυρή αντίπαλος του κ. Ομπάμα κατά τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, ξεκαθάρισε ότι ο πόλεμος φατριών μεταξύ των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων ανήκει πλέον στο παρελθόν.

«Επιθυμούμε να σας στείλουμε ένα σαφές και χωρίς αμφιβολίες μήνυμα: Είμαστε μια ομάδα», τόνισε. «Δεν θα ανεχτούμε πλέον διαχωρισμούς που παρέλυαν και αποδυνάμωναν τελείως την ικανότητά μας να επιτύχουμε λύσεις υπέρ των Αμερικανών», συμπλήρωσε, κάνοντας μια σαφή αναφορά στις συχνές εντάσεις που υπήρχαν μεταξύ του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι και του υπουργού ¶μυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ από τη μία, και των δύο υπουργών Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, της κ. Ράις και του κ. Πάουελ από την άλλη.