Κόσμος
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2009 10:28

ΗΠΑ: Ρ. Χόλμπρουκ και Τζ. Μίτσελ ειδικοί απεσταλμένοι σε Αφγανιστάν και Μ. Ανατολή

Το διορισμό των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τζορτζ Μίτσελ ως ειδικών απεσταλμένων σε Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή αντίστοιχα ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Το διορισμό των Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τζορτζ Μίτσελ ως ειδικών απεσταλμένων σε Αφγανιστάν και Μέση Ανατολή αντίστοιχα ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναλαμβάνει ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και θα αναφέρεται στην ίδια την Κλίντον.

Σε δηλώσεις του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπου ανακοινώθηκε ο διορισμός Χόλμπρουκ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι «θα χρειαστεί χρόνος» για να επιτευχθεί κάποια πρόοδος στην περιοχή.

«Ο αμερικανικός λαός και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί πρόοδος», επεσήμανε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή στο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε:

«Η βία αυξάνεται εντυπωσιακά στο Αφγανιστάν. Το λαθρεμπόριο οπίου είναι, μακράν, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, η αφγανική κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη να διασφαλίσει τις βασικότερες υπηρεσίες και η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν χτυπούν από τις βάσεις τους, σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν, όπου η πρόσβαση είναι δύσκολη».

Ο Χόλμπρουκ, ο πρωτεργάτης της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το 1995, είναι ο μοναδικός Αμερικανός διπλωμάτης που υπηρέτησε δύο φορές ως υφυπουργός Εξωτερικών, την πρώτη επί Τζίμι Κάρτερ, όταν ήταν υπεύθυνος για θέματα Ασίας και τη δεύτερη επί Μπιλ Κλίντον, όταν είχε αναλάβει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο 75χρονος Τζορτζ Μπίτσελ για τη Μέση Ανατολή

Στη θέση του ειδικού απεσταλμένου της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή διορίστηκε ο πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ. Αποδεχόμενος το διορισμό του, ο 75χρονος Μίτσελ υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί "ειρήνη και σταθερότητα" στη Μέση Ανατολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζορτζ Μίτσελ είχε συμβάλει αποφασιστικά στην ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία. Έχει όμως εμπειρία και σε θέματα Μέσης Ανατολής αφού ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον του είχε αναθέσει να βρει τρόπους για να σταματήσει η βία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Στην έκθεσή του το 2001 ζητούσε από τους Ισραηλινούς να σταματήσουν την οικοδόμηση νέων οικισμών και από τους Παλαιστίνιους να καταστείλουν την τρομοκρατία. Να σημειωθεί ότι η μητέρα του ήταν Λιβανέζα μετανάστρια και ο πατέρας του καταγόταν από την Ιρλανδία.