Πολιτική
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 16:43

Σ. Λαμπρινίδης: Προσβλητικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Τους αστυνομικούς ελέγχους επιβατών από την Ελλάδα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών κατήγγειλε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σταύρος Λαμπρινίδης.

Τους αστυνομικούς ελέγχους επιβατών από την Ελλάδα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών κατήγγειλε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σταύρος Λαμπρινίδης.

Ο κ. Λαμπρινίδης κάνει λόγο για προσβλητικούς ελέγχους που διενεργούν οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου μόνο για τους επιβάτες που προέρχονται από την Ελλάδα, και τους καταγγέλλει ως δυνητική παραβίαση της Συνθήκης Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών εντός της Ε.Ε..

«Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει για τους προσβλητικούς αυτούς ελέγχους και, αν ναι, γιατί δεν αντιδρά; Ή μήπως έχει σιωπηλά παραχωρήσει στις βελγικές αρχές ασφαλείας το δικαίωμα να υποκαθιστούν τις ελληνικές αρχές κατά τον έλεγχο της νόμιμης εισόδου και διαμονής στον χώρο Σένγκεν και της 'επικινδυνότητας' των ταξιδιωτών από την Ελλάδα;», παρατήρησε ο Έλληνας ευρωβουλετής σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της ερώτησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Λαμπρινίδη:

"Το τελευταίο διάστημα διενεργείται στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, τακτικός έλεγχος διαβατηρίων από τις βελγικές αρχές ασφαλείας στους επιβάτες της πτήσης Αθήνας-Βρυξελλών, στην πύλη εισόδου ("φυσούνα") του αεροδρομίου, για αδιευκρίνιστους λόγους. Κανείς επιβάτης δεν μπορεί καν να εισέλθει στο αεροδρόμιο (πόσο δε μάλλον στην πόλη των Βρυξελλών) και να κατευθυνθεί προς την παραλαβή αποσκευών ή την έξοδο αν δεν επιδείξει πρώτα το διαβατήριό του στους Βέλγους αστυνομικούς (συνήθως 5-6 τον αριθμό) και ελεγχθεί από αυτούς. Η διακριτική και προσβλητική αυτή μεταχείριση χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς ως "αστυνομικός έλεγχος ασφαλείας" που, κατά την άποψή τους, δεν εμπίπτει στις διατάξεις της Συνθήκης Σένγκεν. Στην πράξη, όμως, υπάρχει σαφής και συστηματική καταπάτηση των αρχών της Συνθήκης μιας και για τους επιβάτες από την Ελλάδα (και μόνο για αυτούς, σύμφωνα με τις διευκρινήσεις των αστυνομικών, όταν ερωτήθηκαν) δεν ισχύει η ελεύθερη κυκλοφορία προς μία χώρα της ΕΕ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι βασική συνέπεια της εφαρμογής των ρυθμίσεων Σένγκεν είναι η κατάργηση των ελέγχων στο εσωτερικό του χώρου Σένγκεν, ερωτάται η Επιτροπή:

Αν έχει υπόψη της τους συγκεκριμένους ελέγχους που διενεργούν οι βελγικές αρχές και τους λόγους για τους οποίους διενεργούνται. Θεωρεί ότι η επίδειξη διαβατηρίου ως προϋπόθεση για την είσοδο των ταξιδιωτών στο εσωτερικό του αεροδρομίου των Βρυξελλών παραβιάζει τις διατάξεις Σένγκεν; Σε αντίθετη περίπτωση, με βάση ποια εξαιρετική ρύθμιση, του κεκτημένου Σένγκεν ή άλλη, διενεργούνται; Συμφωνεί η Επιτροπή ότι η επίκληση της πρόφασης "αστυνομικών" (και όχι "συνοριακών") ελέγχων για όλους αδιακρίτως τους επιβάτες των πτήσεων από μία χώρα Σένγκεν προς μία άλλη μπορεί να οδηγήσει στην πράξη στην καταπάτηση της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ;"