Πολιτική
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 17:06

Ε.Ε.: Αναστολή πληρωμών για τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

Σε αναστολή της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγείας και Πρόνοιας, μέχρι την πλήρη διευθέτηση της βιωσιμότητας των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Επιρρίπτει ευθύνες στο Συνήγορο του Πολίτη.

Σε αναστολή της ενδιάμεσης πληρωμής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υγείας και Πρόνοιας, μέχρι την πλήρη διευθέτηση της βιωσιμότητας των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αντιδρώντας στην απόφαση, το υπουργείο κάνει λόγο για επιβεβαίωση των ανησυχιών που είχε εκφράσει με παλαιότερη ανακοίνωσή του στις 21/1/2009, σχετικά με έγγραφο του Αναπληρωτή Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Επισημαίνει μάλιστα, ότι οποιεσδήποτε μη τεκμηριωμένες και μη πιστοποιημένες και από το υπουργείο αιτιάσεις, δεν θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που να αποτρέπουν την ομαλή χρηματοδοτική ροή των μονάδων αυτών (ειδικότερα, όταν δεν ακολουθούνται οι διατάξεις του άρθρου 4 του Κανονισμού λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη, Π.Δ. 273/1999). «¶λλως –υπογραμμίζεται- οδηγούν στο αντίθετο από το κοινό επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η στήριξη και η εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το θέμα θα συζητηθεί αύριο σε έκτακτη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τον αρμόδιο διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ώστε να εξευρεθεί άμεσα λύση.