Κόσμος
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009 21:27

Ο τοποτηρητής του θρόνου Κύριλλος Πατριάρχης Μόσχας & Πασών των Ρωσιών

Ο έως σήμερα τοποτηρητής του χηρεύοντος πατριαρχικού θρόνου και μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος εξελέγη, όπως και αναμενόταν, από την ευρεία κληρικολαϊκή Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως προκαθήμενός της και 16ος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών με 508 ψήφους εκ των 700 ψηφισάντων.

Ο έως σήμερα τοποτηρητής του χηρεύοντος πατριαρχικού θρόνου και μητροπολίτης Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλος εξελέγη, όπως και αναμενόταν, από την ευρεία κληρικολαϊκή Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως προκαθήμενός της και 16ος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών με 508 ψήφους εκ των 700 ψηφισάντων.

Κατά την Αρχιερατική Σύνοδο, που ολοκλήρωσε την Κυριακή τις εργασίες της και εισηγήθηκε το «τριπρόσωπο» στη σημερινή ευρεία Σύνοδο, η υποψηφιότητα του 62χρονου Κυρίλλου είχε συγκεντρώσει 97 ψήφους των παρισταμένων 198 μελών της, γεγονός που οδήγησε στην εκτίμηση ότι θα έπρεπε να θεωρείται βέβαιη και η εκλογή του στο ρωσικό πατριαρχικό θρόνο.

Ο μοναδικός ανθυποψήφιος του Κυρίλλου, ο 59χρονος διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του Πατριαρχείου και μητροπολίτης Καλούγκα και Μπορόφσκ Κλιμέντιος είχε συγκεντρώσει στην προκαταρκτική ψηφοφορία μεταξύ των αρχιερέων 32 ψήφους και στη σημερινή ψηφοφορία υποστηρίχθηκε από 169. Το «τριπρόσωπο», που προτάθηκε κατά τα καθιερωμένα στη σημερινή Σύνοδο, συμπλήρωνε έχοντας εξασφαλίσει 16 ψήφους αρχιερέων, ο 73χρονος πατριαρχικός Έξαρχος της Εκκλησίας της Λευκορωσίας μητροπολίτης Μινσκ και Σλούτσκ Φιλάρετος, ο οποίος όμως αποσύρθηκε λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, καλώντας τους υποστηρικτές του να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Κυρίλλου.

Ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και διάδοχος του Αλεξίου Β΄, ο οποίος απεβίωσε λίγο πριν συμπληρώσει τα 80 στις 5 Δεκεμβρίου, αναμένεται να ενθρονιστεί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στον καθεδρικό Ναό του Σωτήρος.

Στην εκλογή νέου Ρώσου Πατριάρχη συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας του Εξωτερικού, έπειτα από την επιστροφή της το 2007 στον κορμό της ρωσικής ορθοδοξίας. Ο ρωσικός Τύπος ασχολήθηκε αναλυτικά με την εκκλησιαστική εκλογική διαδικασία, επισημαίνοντας τη συμμετοχή σε αυτήν πολλών επιχειρηματιών και κρατικών αξιωματούχων, γεγονός που αποδεικνύει την αναβαθμισμένη θέση της ρωσικής Εκκλησίας στην κοινωνία της χώρας. Σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι, ωστόσο δεν έλειψαν και τα χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη» με αλληλοκατηγορίες κατά του φερόμενου ως «μεταρρυθμιστή» Κυρίλλου και του θεωρούμενου «συντηρητικού» Κλιμέντιου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος, με κοσμικό επίθετο Γκουντιάεφ, γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1946 στο τότε Λένινγκραντ σε οικογένεια ιερέα. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ, όπου εργάστηκε ως καθηγητής και κατόπιν προσωπικός γραμματέας του μητροπολίτη της πόλης Νικόδημου. Το 1971 ο Κύριλλος χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης και ορίστηκε εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών στη Γενεύη. Το 1972 συνόδευσε τον Πατριάρχη Ποιμένα στην περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στη Βουλγαρία, την Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Από το 1974 είναι πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Λένινγκραντ και από το 1976 επίσκοπος Βίμποργκσκ, βοηθός επίσκοπος του Λένινγκραντ. Το 1977 έγινε αρχιεπίσκοπος και το 1984 ορίστηκε αρχιεπίσκοπος Σμολένσκ και Βιάζεμσκ (από το 1989 Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ). Στις 14 Νοεμβρίου 1989 κατέλαβε το αξίωμα με επιρροή του προέδρου του Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας και κατέστη μόνιμο μέλος της Ιεράς Συνόδου της Ρωσίας. Είναι μητροπολίτης από το 1991 και στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, την επομένη της εκδημίας του Πατριάρχη Αλεξίου, εξελέγη τοποτηρητής του θρόνου με μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της μονίμου Ιεράς Συνόδου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ