Κόσμος
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 15:04

Νέα επιστημονικά επιτεύγματα κατά των κλιματικών αλλαγών

Νέους ορίζοντες ανοίγει η επιστήμη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, με την ανακάλυψη των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει η γεωμηχανική.

Νέους ορίζοντες ανοίγει η επιστήμη για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, με την ανακάλυψη των μεγάλων δυνατοτήτων που προσφέρει η γεωμηχανική.

Τα υπό μελέτη αυτά έργα, μπορεί να μην αποδίδουν ανεξάρτητα, αλλά εάν συνδυαστούν με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου ενδέχεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας.

«Διαπιστώσαμε ότι η γεωμηχανική προσφέρει εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά των μέτρων μετριασμού [των εκπομπών CO2] και να μειώσουν από κοινού τη θερμοκρασία του πλανήτη –ωστόσο, η γεωμηχανική δεν μπορεί να λύσει μόνη της το κλιματολογικό πρόβλημα», τονίζει ο καθηγητής Τιμ Λέντον, ο κύριος συντάκτης της έκθεσης.

Μία από τις εφαρμογές της γεωμηχανικής είναι ο ψεκασμός αερολυμάτων, όπως θεϊκού άλατος ή άλλων βιομηχανικών σωματιδίων στη στρατόσφαιρα, μέθοδος που είναι πολλά υποσχόμενη για την ψύχρανση του πλανήτη, καθώς εμποδίζει τις ακτίνες του ηλίου να φτάσουν στη Γη, ωστόσο, εμπεριέχεται υψηλός κίνδυνος επιτάχυνσης της υπερθέρμανσης σε περίπτωση διακοπής του έργου.

Μια άλλη υπό μελέτη εφαρμογή είναι η σκίαση ή αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου με τη βοήθεια γιγάντιων διαστημικών κατόπτρων που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, η οποία υπόσχεται επίσης εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά εμπεριέχει και υψηλό κίνδυνο.

Στις μεθόδους που εναποθέτει πολλές ελπίδες ο Λέντον περιλαμβάνεται και η καύση βιομάζας και η λίπανση του εδάφους που κατά τη γνώμη του αποφέρουν πολλαπλά οφέλη για το κλίμα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η λίπανση της θάλασσας, δηλαδή ο εμπλουτισμός της ανώτερης στοιβάδας της θάλασσας με θρεπτικά συστατικά για ενίσχυση της ανάπτυξης των φυκιών που απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα, μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική για τη μείωση των παγκόσμιων επιπέδων CO2, εφιστώντας την προσοχή στις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν.

Έντονες ανησυχίες διατυπώνουν, ωστόσο, αρκετοί περιβαλλοντολόγοι σχετικά με τις επιπτώσεις από τη λίπανση της θάλασσας με σίδηρο, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε εξαφάνιση πολλών θαλάσσιων ειδών. Για το λόγο αυτό, ζητούν τη διενέργεια διεξοδικών μελετών προτού υλοποιηθούν ανάλογα έργα μεγάλης κλίμακας.

Πηγή: Reuters