Πολιτική
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009 20:43

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για τα μπλόκα

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι συνεχιζόμενοι αποκλεισμοί δρόμων σε σημεία της τοπικής αρμοδιότητάς της.

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι συνεχιζόμενοι αποκλεισμοί δρόμων σε σημεία της τοπικής αρμοδιότητάς της.

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αντεισταγγελέας Εφετών Δημήτρης Παπαγεωργίου ζητεί με έγγραφη παραγγελία του προς το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της πόλης να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και να σχηματιστούν δικογραφίες σε βάρος εκείνων που έχουν ακινητοποιήσει τα αγροτικά τους μηχανήματα στο οδόστρωμα, τελώντας -με την ενέργεια αυτή- το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Στο έγγραφό του, που κοινοποιείται ταυτόχρονα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει ότι το παραπάνω αδίκημα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «η τήρηση της νομιμότητας επιβάλλει την ποινική δίωξη και τιμωρία των δραστών της αξιόποινης πράξης της παρακώλυσης συγκοινωνιών, η οποία προσβάλλει το έννομο αγαθό της συγκοινωνίας ως ελεύθερης διακίνησης προσώπων και πραγμάτων, δηλαδή προσβάλλει ουσιώδη όρο της κοινωνικής ζωής».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι σε περίπτωση που ελλείψει ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων δεν είναι εφικτό να εφαρμοσθεί η αυτόφωρη διαδικασία, τότε «η διακρίβωση των ποινικών αδικημάτων και της ταυτότητας των δραστών και η καταμήνυσή τους είναι αυτονόητη υπηρεσιακή υποχρέωση των αξιωματικών και των αστυνομικών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης, ώστε ο αρμόδιος εισαγγελέας να ασκήσει τη δέουσα ποινική δίωξη κατά των υπαιτίων».

Σημειώνεται πως στο νομό Θεσσαλονίκης, τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στα διόδια των Μαλγάρων και στη Χαλκηδόνα και οι αγρότες προχωρούν κατά διαστήματα στον αποκλεισμό των δρόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ