Κόσμος
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 06:16

Ομπάμα: «Αποκορύφωμα ανευθυνότητας» τα πριμ στελεχών της Wall Street

«Αποκορύφωμα της ανευθυνότητας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τα πριμ που έλαβαν τα στελέχη της Wall Street εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Αποκορύφωμα της ανευθυνότητας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τα πριμ που έλαβαν τα στελέχη της Wall Street εν μέσω οικονομικής κρίσης.

«Είδα ένα άρθρο σήμερα που έλεγε ότι οι τραπεζίτες της Wall Street έδωσαν στους εαυτούς τους μπόνους ύψους 20 δισ. δολαρίων. Είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας, είναι ντροπή. Αυτό που επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, είναι οι άνθρωποι της Wall Street, που ζητούν βοήθεια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία και μεγαλύτερη αίσθηση υπευθυνότητας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Θα έρθει ο καιρός που οι τράπεζες θα γράψουν κέρδη και τα στελέχη τους θα εισπράττουν μπόνους», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. «Σήμερα δεν είναι η κατάλληλη εποχή. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να τους στείλω και ελπίζω ότι και ο Γκάϊτνερ θα κάνει το ίδιο».

Ο Γκάιτνερ έχει ήδη φανεί αποφασισμένος να επιβάλλει αυστηρότερα όρια στις αποδοχές των στελεχών, στο πλαίσιο μιας ανανεωμένης προσέγγισης για την αντιμετώπιση της κρίσης στον τραπεζικού τομέα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Herald Tribune.

Με τα σκληρά λόγια που απεύθυνε χθες στους τραπεζίτες ο Ομπάμα φάνηκε να θέλει να καθησυχάσει το Κογκρέσο και το κοινό ότι θα εντείνει τις πιέσεις προς τους τραπεζίτες προτού τους παρέχει μεγαλύτερη στήριξη.

Η κυβέρνηση Ομπάμα και οι νομοθέτες έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζουν πιθανούς τρόπους περιορισμού των αμοιβών των ανώτατων στελεχών. Ο σχέδιο διάσωσης TARP παραμένει το βασικό μέσο πίεσης αυτού του ελέγχου. Η κυβέρνηση Μπους είχε ήδη εκδώσει τον Οκτώβριο κατευθυντήριες οδηγίες σε μια προσπάθεια ελέγχου των αποδοχών που εισπράττουν τα κορυφαία στελέχη των εταιρειών που λαμβάνουν κρατικές ενισχύσεις, ωστόσο, τα μέτρα αυτά ελάχιστα έχουν αγγίξει τα υπέρογκα μπόνους της Wall Street, καταλήγει η εφημερίδα.