Πολιτική
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009 16:52

Τις συγκλίσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ εξέτασαν Παπανδρέου και Αλαβάνος

Τις συγκλίσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξέτασαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνος. «Ετοιμοι για κοινές δραστηριότητες και με το ΠΑΣΟΚ», ωστόσο «οι προγραμματικές διαφορές σε σημαντικά θέματα δεν επιτρέπουν την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στους δύο χώρους», σημείωσε ο Αλ. Αλαβάνος.

Τις συγκλίσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινές προωτοβουλίες, εξέτασαν οι κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνος κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή.

«Υπάρχουν θέματα σύγκλισης και ώριμα για πρωτοβουλίες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, κάνοντας γνωστό ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για θέματα της λειτουργίας της Αστυνομίας.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ειλικρινή τη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση τέτοιων συζητήσεων και στο μέλλον. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, συζήτησαν για την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, τις αγροτικές κινητοποιήσεις κ.α., ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα θέματα της χρηματοδότησης της παιδείας, των εισαγωγικών εξετάσεων, της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων των νέων και της στήριξης των εκπαιδευτικών.

«Ειλικρινή», χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Αλέκος Αλαβάνος, «με την έννοια -όπως είπε- ότι εντοπίσαμε διαφορές, αλλά και συγκλίσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε».

Όπως είπε, δίπλα στο κύριο θέμα της ατζέντας, που ήταν τα ζητήματα της νέας γενιάς και ειδικότερα της εκπαίδευσης, συζητήθηκε επίσης η οικονομική κρίση, η πολιτική κατάσταση και οι αγροτικές κινητοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της νεολαίας, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα ζητήματα της χρηματοδότησης της παιδείας, τη στήριξη των εκπαιδευτικών, της αλλαγής του νόμου πλαισίου, της απαγόρευσης λειτουργίας των ΚΕΣ που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια δεδομένου ότι παραβιάζουν το άρθρο 16, το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου,το ζήτημα της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ, καθώς και το ζήτημα της λειτουργίας της Αστυνομίας, έτσι όπως αυτό αναδείχθηκε μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Επίσης, ο κ.Αλαβάνος έθεσε το ζήτημα της κατάργησης του αντιτρομοκρατικού νόμου, αλλά και της αγοράς εργασίας για τους νέους.

«Σε αυτούς τους στόχους και σε άλλους που δεν σας αναφέρω τώρα, στο βαθμό που υπάρχει κοινή προσέγγιση, είμαστε έτοιμοι για κοινές δραστηριότητες και με το ΠΑΣΟΚ και με άλλες δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», δήλωσε ο κ.Αλαβάνος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι προγραμματικές διαφορές των δύο κομμάτων σε σημαντικά θέματα «δεν επιτρέπουν την ευρύτερη συνεργασία ανάμεσα στους δύο χώρους».

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών, με πρώτη εκείνη της 22ης Σεπτεμβρίου 2005, με πρωτοβουλία του κ. Αλαβάνου για το θέμα της Ολυμπιακής, και δεύτερη εκείνη της 13ης Ιουνίου 2006 για την εξωτερική πολιτική, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.