Πολιτική
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 14:02

Στην Κρήτη επιστρέφουν οι αγρότες

Αναχωρούν απόψε από το λιμάνι του Πειραιά οι Κρήτες αγρότες, τερματίζοντας την κινητοποίησή τους. Όπως δήλωσαν οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων, αποφάσισαν να επιστρέψουν στο νησί τους, θεωρώντας ότι ο αγώνας τους στην Αθήνα πέτυχε και θα συνεχιστεί στην Κρήτη. Την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. «Εσκεμμένη προσπάθεια πόλωσης» καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση.

Την απόφαση να αναχωρήσουν για την Κρήτη οι περίπου 2.000 αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί από χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έλαβε το συτονιστικό όργανο των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης. Προϋπόθεση ήταν να προηγηθεί η αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από το χώρο του λιμανιού.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πρόεδροι όλων των αγροτικών συλλόγων της Κρήτης αποφάσισαν να επιστρέψουν στο νησί τους, θεωρώντας ότι ο αγώνας τους εδώ στην Αθήνα πέτυχε και όπως είπαν, θα συνεχιστεί στην Κρήτη μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Ζαχαρίας Σπυριδάκης, κατηγόρησε για αναλγησία την κυβέρνηση, ενώ επιτέθηκε δριμύτατα κατά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η επιβίβαση των αγροτών στα πλοία, που αναχωρούν για Κρήτη γύρω στις 21:00, έχει αρχίσει από το μεσημέρι.

Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ για τα επεισόδια

Οξύνεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. για όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του προέδρου του Κινήματος Γ. Παπανδρέου στο λιμάνι http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/03/1624678.htm , αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι ρίψη των δακρυγόνων τη στιγμή της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου έγινε σκόπιμα.

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τη χρήση απρόκλητης βίας εκ μέρους των ΜΑΤ και σε βάρος των Κρητών αγροτών στο λιμάνι του Πειραιά, την ώρα μάλιστα που πλησίαζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να τους συναντήσει», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης.

Αντιδρώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος εξαπέλυσε βολές κατά του ΠΑΣΟΚ: «Δεν πρόκειται, ως κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση να παρακολουθήσουμε το ΠΑΣΟΚ στη συνειδητή και εσκεμμένη προσπάθεια πόλωσης και τεχνητής όξυνσης την οποία κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν είναι υποκινούμενες οι κινητοποιήσεις, ή αν κάποιοι δεν έχουν ξεκάθαρη θέση, δήλωσε πως οι δηλώσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές χαρακτηρίζουν αυτές τις πλευρές.

Αυτό που μετράει, πρόσθεσε, είναι η πραγματοποίηση του διαλόγου που έγινε με τους αγρότες. Ανέφερε επίσης πως διάλογο προσφέρθηκε να κάνει και την Κυριακή ο Υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης και τόνισε πως «οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και όλων των υπουργείων, είναι ανοικτές και θα παραμείνουν ανοικτές για όλους όσοι θέλουν να κάνουν πραγματικά διάλογο».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε το απόγευμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο, την υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την οικονομία.

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα πρωινά επεισόδια http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/03/1624777.htm . «Η κυβέρνηση πρώτα δέρνει και μετά συζητά» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/03/1624763.htm .