Κόσμος
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2009 17:55

Ανησυχία ΗΠΑ - Βρετανίας για τον ιρανικό δορυφόρο

Τη βαθιά τους ανησυχία για το δορυφόρο ιρανικής κατασκευής που τέθηκε σε τροχιά από το Ιράν εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Τη βαθιά τους ανησυχία για το δορυφόρο ιρανικής κατασκευής που τέθηκε σε τροχιά από το Ιράν εξέφρασαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

«Ο δορυφόρος του Ιράν και οι διαρκείς προσπάθειες της χώρας να δημιουργήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αποτελούν λόγο ανησυχίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ.

«Η δοκιμή αυτή υπογραμμίζει και καταδεικνύει τις βαθιές μας ανησυχίες όσον αφορά τις προθέσεις του Ιράν», σημειώνει ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Μπιλ Ράμελ, σε ανακοίνωσή του, στην οποία διευκρινίζει ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει την τεχνική ανάλυση των δηλώσεων της Τεχεράνης.

Το Ιράν έθεσε χθες σε διαστημική τροχιά τον πρώτο δορυφόρο δικής του κατασκευής, γεγονός που η ιρανική τηλεόραση χαρακτήρισε ως «μεγάλο επίτευγμα των Ιρανών επιστημόνων», παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω της άρνησής της να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο δορυφόρος φέρει την ονομασία «Omid» (ελπίδα) και πρόκειται να χρησιμεύσει στην έρευνα και τις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο, η βαλλιστική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη θέση των δορυφόρων σε τροχιά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και σε οπλικά συστήματα, παρόλο που η Τεχεράνη διαψεύδει συστηματικά ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογική ανάπτυξη για πολεμικούς σκοπούς.

Η εκτόξευση του δορυφόρου μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική τηλεόραση, ενώ την εντολή για την έναρξη της σχετικής διαδικασίας έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο Ιρανός πρόεδρος, σε πανηγυρικό μήνυμά του, δήλωσε ότι «η παρουσία του Ιράν στο διάστημα, με σκοπό τη διάδοση του μονοθεϊσμού, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, έχει καταγραφεί πλέον επίσημα στην ιστορία». Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είχε θέσει σε τροχιά τον πρώτο του δορυφόρο το 2005, ο οποίος ήταν, όμως, ρωσικής κατασκευής.

Όπως σημειώνει το περιοδικό Spiegel, το ότι η Τεχεράνη προχωρούσε σε δοκιμές για την εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα με δικά της μέσα ήταν γνωστό από τον Αύγουστο του 2008. Με την τεχνολογία αυτή, συμπληρώνει το περιοδικό, το Ιράν θα μπορούσε να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

Πάντως, η Τεχεράνη τονίζει ότι οι τέσσερις δορυφόροι που αναμένεται να θέσει σε τροχιά μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα βρίσκονται στην υπηρεσία των τηλεπικοινωνιών, ενώ θα καταγράφουν και τυχόν φυσικές καταστροφές. Εντούτοις, εκτιμάται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για κατασκοπεία, κυρίως τη συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν στο γειτονικό Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου είναι εγκατεστημένες δυνάμεις άλλων χωρών.

Αντίδραση ΝΑΤΟ

«Φαίνεται ότι οι Ιρανοί έχουν επιτύχει την κατασκευή ενός δορυφόρου χαμηλής τροχιάς. Φυσικά πρέπει να ενημερώνουν για την πορεία του προγράμματος αλλά ακόμη δεν υπάρχει κίνδυνος. Η τεχνολογία των δορυφόρων δεν είναι καινούργια. Υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί πολυπλοκότητας και δεν ταξινομώ τον ιρανικό δορυφόρο στην κατηγορία των προηγμένων δορυφόρων», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αμερικανός αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Την ανησυχία του εξέφρασε και αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, αφού δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Ιράν για τον δορυφόρο συνεπάγεται ότι η χώρα διαθέτει πυραύλους ικανούς να πλήξουν το Ισραήλ και τις νοτιο-ανατολικές περιοχές της Ευρώπης.

«Χρειάζονται αρκετές ημέρες για να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες για τον δορυφόρο και τις δυνατότητες του. Αν επιβεβαιωθούν οι φήμες σημαίνει ότι οι πύραυλοι του Ιράν μπορούν να φτάσουν ακόμη και 2.000- 3.000 χιλιόμετρα μακριά», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Πηγές: Spiegel, BBC, Reuters, Associated Press