Κόσμος
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2002 13:35

Στην Αγκυρα οι αρχηγοί των Κούρδων του Ιράκ

Οι αρχηγοί των δύο κυριότερων κουρδικών παρατάξεων του βόρειου Ιράκ αναμένονται σήμερα και αύριο στην Άγκυρα όπου θα έχουν συνομιλίες την Τετάρτη με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με την ιρακινή κρίση, έγινε σήμερα γνωστό από τουρκική διπλωματική πηγή.

Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος ηγείται της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΠΕΚ), θα μεταβεί απόψε στην Άγκυρα ενώ ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΔΚΚ) Μασούντ Μπαρζανί αναμένεται αύριο στην τουρκική πρωτεύουσα.

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να έχουν την Τετάρτη συνομιλίες με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και ''να ενημερώσουν την τουρκική πλευρά για τη σύνοδο του Λονδίνου και να αναφερθούν στην ιρακινή κρίση'', πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τα κόμματα της ιρακινής αντιπολίτευσης συνεδρίασαν στο Λονδίνο από τις 13 ως τις 16 Δεκεμβρίου. Το ΠΕΚ και το ΔΚΚ ελέγχουν το ιρακινό Κουρδιστάν που διαφεύγει του ελέγχου της Βαγδάτης από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Η Τουρκία, στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ανησυχεί για την πιθανή δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ, εκτιμώντας ότι έτσι θα αφυπνίζονταν οι αυτονομιστικές προσδοκίες των Κούρδων που ζουν στην επικράτειά της.