Πολιτική
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2009 10:47

Κ. Καραμανλής: Αβάσιμα τα περί έξαρσης της ανεργίας στην Κρήτη

Αβάσιμο χαρακτήρισε τον ισχυρισμό για έξαρση της ανεργίας στην Κρήτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Έμπρακτη συγγνώμη του πρωθυπουργού στους Κρήτες αγρότες ζήτησε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Αβάσιμο χαρακτήρισε τον ισχυρισμό για έξαρση της ανεργίας στην Κρήτη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» .

Η κυβέρνηση νοιάζεται και παλεύει για τα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών. Επιδιώκει το διάλογο και τη συννενόηση για την επίλυση των προβλημάτων. Δεν αγνοούμε τα προβλήματα της Κρήτης, στηρίζουμε την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων. Ο ρόλος της Κρήτης είναι πρωτοποριακός, ανέφερε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι υλοποιούνται έργα και επενδύσεις στο νησί, ενώ δημιουργούνται προγράμματα για τους νέους αγρότες.

Ο ισχυρισμός για έξαρση της ανεργίας στο νησί είναι αβάσιμος. Η Κρήτη έχει απο τα χαμηλότερα ποσοστά στη χώρα. Δεν μπορεί να αμφισβητούνται αυτά που έγιναν αλλά και αυτά που πρέπει να γίνουν, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

«Να ζητήσετε συγγνώμη από τον κρητικό λαό»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως δεν υπάρχει στήριξη των αγροτών του νησιού, οι οποίοι -όπως είπε- οδηγούνται στην εξαθλίωση.

«Χωρίς κανέναν λόγο προσβάλατε την ευαισθησία του κρητικού λαού, έχει τρωθεί το φιλότιμο των αγροτών της Κρήτης. Αντιμετωπίσατε ένα λαό φιλόξενο και με φιλότιμο με χημικά και βία. Γιατί; Θέλατε να δώσετε ένα μάθημα στους αγρότες; Οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη έμπρακτη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Αλαβάνος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ωραιοποίηση της κατάστασης: «Νόμιζα ότι ήμουν βουλευτής Ηρακλείου, στην Κρήτη, αλλά εσείς παρουσιάσατε έναν άλλο τόπο, σε μεγάλο βαθμό άκουσα παραμύθια, νιώθω ότι εκλέγομαι σε άλλη περιοχή», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι προφανές ότι ο Συνασπισμός έκανε προσφιλή του πρακτική την πόλωση και την ένταση», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Είναι πρακτικές επικίνδυνες για τον τόπο, ακούστηκαν βαριές κουβέντες χαρακτηρισμοί που ξεπερνούν κάθε όριο, η θέση μας είναι ξεκάθαρη είναι δικαίωμα πολίτη να διεκδικεί και να αμφισβητεί, έχει όμως και η πολιτεία υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες».

«Αν ο Συνασπισμός πιστεύει στο διάλογο γιατί κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τον υπονομεύσει; Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα των παραγωγών της Κρήτης να διεκδικούν. Η κυβέρνηση σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών. Γιατί πρέπει να υπάρχουν τρακτέρ στους δρόμους της Αθήνας για να γίνει διάλογος;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε λέγοντας: «Δεν μπορούν να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην παραπληροφόρηση και επιδιώκουν κοινωνικές εντάσεις».

Ο Κώστας Καραμανλής είπε «όχι» στην παραβίαση των νόμων, επισημαίνοντας πως οι αγρότες δεν ωφελούνται κάνοντας διαδήλωση με τα τρακτέρ τους στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Οι αποζημιώσεις δεν χορηγούνται με γεωγραφικά κριτήρια, δεν εξαιρείται καμία περιοχή, διευκρίνισε εξάλλου ο πρωθυπουργός. Δεν γίνονται διακρίσεις, είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι εξαιρέθηκαν τα προϊόντα της Κρήτης, τόνισε ο κ. Καραμανλής, ζητώντας σεβασμό της νέας ΚΑΠ.