Πολιτική
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2009 11:31

Κ. Καραμανλής: Οι μεταρρυθμίσεις αντίδοτο στη φτώχια

«Δεν υπάρχει κοινωνία που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα φτώχιας, το πρόβλημα είναι χρόνιο», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη με θέμα τη φτώχια.

«Δεν υπάρχει κοινωνία που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα φτώχιας, το πρόβλημα είναι χρόνιο», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη με θέμα «η φτώχια στην Ελλάδα και μέτρα για την αντιμετώπισή της». Υπογράμμισε επίσης πως «χρειάζεται να τολμούμε με μεταρρυθμίσεις, δεν υπάρχει μηχανισμός που να δίνει αυτόματα λύσεις που θέλουμε».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ακόμη ότι οι κοινωνικές παροχές είναι περίπου ανάλογες με την Ευρώπη, ωστόσο «τα αποτελέσματα υστερούν» και ότι οι κοινωνικές μεταβιβάσεις δεν είναι επαρκώς στοχευμένες σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τόνισε πως με στοχευμένες δράσεις της κυβέρνησης στις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, αυτά το 2008 μειώθηκαν στο 7,5%.

Αναφερόμενος στις κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης προς τους ασθενέστερους έκανε λόγο για τη σύσταση του ταμείου κατά της φτώχειας, για τα έκτακτα επιδόματα στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, για τα μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών, για τα διπλάσια επιδόματα ανεργίας Χριστουγέννων και Πάσχα κ.ά.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι απαιτούνται ακόμα περισσότερες δράσεις καθώς «λύσεις στα λόγια δεν υπάρχουν, ανέξοδες λύσεις δεν υπάρχουν».

Γ. Καρατζαφέρης: «Φτωχότερος» σε ελπίδα ο ελληνικός λαός

Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στο χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού το χαρακτήρισε «σωστά σκηνοθετημένο», τόνισε όμως πως δεν άκουσε συγκεκριμένη πρόταση.

«Ποιο είναι το εθνικό σχέδιο δράσης; Τι προτείνετε; Να πάρουμε ντεπόν, να πάρουμε ασπιρίνες, τι να πάρουμε;», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε προτάσεις και όχι αοριστολογίες, γιατί «η χώρα βουλιάζει».

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, πρότεινε την κατά 1% μείωση του ΦΠΑ «για να κινηθεί η αγορά» και την νομιμοποίηση των υπαίθριων χώρων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αλαζονεία.

«Υπάρχει αλαζονεία ότι η κυβέρνηση τα ξέρει όλα, γι αυτό έχουμε φτάσει εκεί που έχουμε φτάσει», τόνισε και πρόσθεσε: «Θέλουμε προτάσεις, φωνάξτε μας να μιλήσουμε, ο σκοπός είναι να σώσουμε τον τόπο. Από το χθεσινό διάγγελμα ο ελληνικός λαός βγήκε φτωχότερος σε ελπίδα».

Ανταπαντώντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δεν αμφισβητεί την κοινωνική ευαισθησία κανενός, «δεν δέχομαι όμως ανεύθυνους ισχυρισμούς».

«Κανένας δεν μπορεί να προσποιείται άγνοια των επιπτώσεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης ούτε να αγνοεί τα παγκόσμια δεδομένα που διαμορφώνονται. Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά δύσκολοι για όλη την Ευρώπη. Και βεβαίως το ίδιο ισχύει και για τη χώρα μας που δεν είναι ούτε έξω ούτε πέρα από τον κόσμο», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Δεν αμφισβητώ την κοινωνική ευαισθησία κανενός. Δεν δέχομαι όμως ανεύθυνους ισχυρισμούς. Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη μια πολιτική που υπονομεύει το μέλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Το γεγονός, δηλαδή, ότι το δημόσιο χρέος τριπλασιάστηκε στα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, Το γεγονός ότι μόνο για τους τόκους του, καταβάλλουμε όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων».

«Βασικός άξονας της οικονομικής και στρατηγικής μας -τόνισε- είναι η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και οι στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις στις οικονομικά ευάλωτες ομάδες».

«Δεν βοηθούν ούτε οι ωραιολογίες ούτε βέβαια και οι ανεύθυνες κινδυνολογίες. Εξαντλούμε και θα εξαντλήσουμε βάσει συντεταγμένου σχεδίου, τα περιθώρια που υπάρχουν για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση και να πετύχουμε το καλύτερο που μπορεί η πατρίδα μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.