Κόσμος
Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2009 20:55

New York Post: Το εμπόρευμα του πλοίου στη Λεμεσό παραβιάζει ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Ιάπωνας αντιπρόσωπος Γιουκίο Τακάσου, αναμένεται να παραδώσει αργά απόψε στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ, την απόφαση της επιτροπής για το ρωσικό πλοίο υπό κυπριακή πρεσβεία που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Λεμεσό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Ιάπωνας αντιπρόσωπος Γιουκίο Τακάσου, αναμένεται να παραδώσει αργά απόψε στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ, την απόφαση της επιτροπής για το ρωσικό πλοίο υπό κυπριακή σημαία που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Λεμεσό.

Στο μεταξύ, σημερινό δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας κάνει εκτενή αναφορά στην περίπτωση του πλοίου, υποστηρίζει ότι το εμπόρευμα του πλοίου (το οποίο είχε ξεκινήσει από το Ιράν, με προορισμό τη Συρία) παραβιάζει το ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ στο θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ», με ανταπόκριση από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί το «πρώτο τεστ» για την κυβέρνηση Ομπάμα και για την πολιτική της Δύσης, τόσο απέναντι στο Ιράν, όσο και γενικότερα στο ζήτημα καταπολέμησης του πολλαπλασιασμού των όπλων.

Με αφορμή την προετοιμασία από το Συμβούλιο Ασφαλείας της απάντησης στο αίτημα της Κύπρου για καθοδήγηση από τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το αν το φορτίο του πλοίου Monchegorsk παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ο δημοσιογράφος Benny Avni καλεί τη νέα αμερικανική ηγεσία, μέσω της εκπροσώπου της στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για την άσκηση πιέσεων στο Ιράν σχετικά με το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.

Η απάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί να σταλεί ίσως και σήμερα στην Κύπρο, θα ζητήσει την ασφαλή παραμονή των όπλων στο νησί ή σε άλλη ουδέτερη χώρα, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, συμπληρώνει ο δημοσιογράφος, καλώντας την κ. Ράις να πιέσει για ένα νέο ψήφισμα που θα επιτρέπει μελλοντικά στις ΗΠΑ και σε άλλες δυνάμεις να προχωρούν στην κατάσχεση παράνομων φορτίων στη θάλασσα.

Ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα έχει διπλό όφελος, διότι αφενός θα ενισχύσει την απαγόρευση των Ηνωμένων Εθνών στις εξαγωγές όπλων από το Ιράν και αφετέρου θα αναγκάσει τους ενοχλημένους από μια τέτοια εξέλιξη Μουλάδες του Ιράν, όπως γράφει χαρακτηριστικά, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης Ομπάμα για απευθείας διάλογο.

Τέλος, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το υλικό ενδέχεται να προορίζεται για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συρίας, ή για μεταφορά προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ή της Χαμάς στη Γάζα, προσθέτοντας ότι «ούτως ή άλλως, αυτές οι εξαγωγές είναι μια σαφή παραβίαση, τουλάχιστον τριών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαγορεύουν τις εξαγωγές όπλων από το Ιράν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ