Πολιτική
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 09:59

Προς υπογραφή το ΠΔ για την αποτέφρωση

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την αποτέφρωση των νεκρών, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Από το δήμαρχο/κοινοτάρχη η έκδοση της άδειας, με βεβαίωση ιατροδικαστή. Παρέμβαση εισαγγελέα σε περίπτωση διαφωνίας των συγγενών.

Θέμα ημερών είναι η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την αποτέφρωση των νεκρών, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος στη Βουλή, απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Εύας Μελά.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η καθυστέρηση που παρατηρείται για την υπογραφή του ΠΔ δεν οφείλεται σε πιέσεις της Εκκλησίας, αλλά στην «εξονυχιστική δουλειά που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ενσωματώθηκε μετά στο Π.Δ. ώστε να μην υπάρξουν εκ των υστέρων ενστάσεις και αιτήματα αναστολής».

Σύμφωνα με το ΠΔ, η αποτέφρωση θα επιτρέπεται μετά την πάροδο 60 ωρών από τον θάνατο και η σχετική άδεια θα εκδίδεται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας κατόπιν προσκόμισης βεβαίωσης ιατροδικαστή.

Σε περίπτωση διαφωνίας συγγενών για την αποτέφρωση θα παρεμβαίνει εισαγγελέας.

Για την επιλογή της αποτέφρωσης απαιτείται σχετική δήλωση του ενδιαφερομένου, η οποία πρέπει να προσκομιστεί από τους συγγενείς του, ωστόσο σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοια δήλωση, μπορεί να το δηλώσει ο/η σύζυγος ή συγγενείς του έως και τετάρτου βαθμού. Σε κάθε διαφωνία, ή αν ο θανών είναι ανήλικος την απόφαση λαμβάνει ο εισαγγελέας.

Η τέφρα μπορεί να διασκορπιστεί στη θάλασσα, σε σιντριβάνι ή ανθόκηπο εντός του Κέντρου ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής, ή να φυλαχθεί μέσα σε ειδικά σκεύη στα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών.