Κόσμος
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009 11:56

Σλοβενία: Εγκρίθηκε η ένταξη Κροατίας-Αλβανίας στο ΝΑΤΟ

Η σλοβενική Βουλή επικύρωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της το πρωτόκολλο ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών και ομόφωνα το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στη Συμμαχία.

Η σλοβενική Βουλή επικύρωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της το πρωτόκολλο ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών και ομόφωνα το πρωτόκολλο ένταξης της Αλβανίας στη Συμμαχία.

Από τους 86 παρόντες βουλευτές οι 75 ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης του πρωτοκόλλου ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ και 11 ψήφισαν κατά.

Βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη διοργάνωση δημοψηφίσματος, στο οποίο οι Σλοβένοι θα αποφασίσουν για την ένταξη της Κροατίας στο ΝΑΤΟ, δηλαδή θα δεχθούν ή θα απορρίψουν το νόμο για την επικύρωση που υιοθετήθηκε χθες από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, κ. Μπορούτ Παχόρ, δήλωσε ότι η διοργάνωση δημοψηφίσματος θα ήταν λάθος και τόνισε ότι δεν είναι λογικό να γίνονται συγκρίσεις της θέσης της σλοβενικής κυβέρνησης στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο θέμα της ενταξιακής διαδικασίας στο ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές διαδικασίες, επειδή οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου, κάτι που δεν συμβαίνει με τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας. «Δεν έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να ανακοπεί η πορεία ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε και απέρριψε τους ισχυρισμούς των βουλευτών του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος και του Σλοβενικού Εθνικού Κόμματος ότι η Κροατία στις διαπραγματεύσεις με τη Συμμαχία έδωσε «έγγραφα και χάρτες που προδικάζουν το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων με τη Σλοβενία».

Η Βουλή πριν από την ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ απέρριψε τις προσπάθειες του Σλοβενικού Λαϊκού Κόμματος και του Σλοβενικού Εθνικού Κόμματος για αναβολή της συνεδρίασης.

Αναφερόμενος στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μεσολαβήσει στις προσπάθειες διευθέτησης των συνοριακών διαφορών Κροατίας - Σλοβενίας, ο Παχόρ είπε ότι είναι η μόνη ρεαλιστική πιθανότητα να επιλυθεί η διαφορά σε προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.