Επιστολή προς τον πρόεδρο Ομπάμα απέστειλαν 32 Αμερικανοί βουλευτές στην οποία τονίζουν την ανάγκη να πεισθεί η Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, στην Κύπρο και έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ θίγουν επίσης τα θέματα του ονόματος της ΠΓΔΜ και της βίζας (ένταξη της Ελλάδος στο visa waiver program).
Επιστολή στην οποία αναδεικνύουν τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Κύπρο απέστειλαν προς τον πρόεδρο Ομπάμα 32 Αμερικανοί βουλευτές.
Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να πεισθεί η Τουρκία να σταματήσει την επιθετική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, στην Κύπρο, και έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ θίγουν επίσης τα θέματα του ονόματος της ΠΓΔΜ και της βίζας (ένταξη της Ελλάδος στο visa waiver program).
Οι βουλευτές καλούν τον Αμερικανό ηγέτη να πιέσει την Αγκυρα να σταματήσει την επίδειξη δύναμης και να προτιμήσει τη διπλωματία ως μέσο επίλυσης των όποιων διαφορών θεωρεί πως έχει με την Ελλάδα και επισημαίνεται η απαράδεκτη απειλή της Αγκυρας ότι θα αποτελέσει απειλή πολέμου η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, υπενθυμίζουν στον κ. Ομπάμα ότι εισήγαγε ψήφισμα με το οποίο καλούσε τα Σκόπια να τερματίσουν την εχθρική προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας και ζητούσε από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να εργαστεί με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης με την Ελλάδα.
Οι βουλευτές ευχαριστούν τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος μαζί με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ήταν μεταξύ των 74 γερουσιαστών που έστειλαν επιστολή προς τον τότε πρόεδρο Μπους για την ανάγκη προστασίας της ελεύθερης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και επικρίνουν την Τουρκία για τη στάση της έναντι του Φαναρίου και την άρνησή της να αναλάβει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.
Αφού υπενθυμίζουν στον Μπαράκ Ομπάμα τις προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει στην ομογένεια, μιλώντας τον Μάιο του 2007 στο Καπιτώλιο, στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και καλούν τον κ. Ομπάμα να υποστηρίξει λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων που θα τερματίσουν την τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνουν, θα συμβάλει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά και στην ευημερία και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής, και εκτιμούν ότι οι εν εξελίξει οι συνομιλίες του προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, οι βουλευτές τάσσονται υπέρ της κατάργησης της θεώρησης των διαβατηρίων των Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ