Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία διεξάγεται στις 11:00 στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Την απόλυτη ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας, σε μια κρίσιμη στιγμή, αναμένεται να τονίσει ο Γ. Παπανδρέου.
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία διεξάγεται στις 11:00 στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Την απόλυτη ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας, σε μια κρίσιμη στιγμή, αναμένεται να τονίσει ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου.
Στη συζήτηση -διεξάγεται το πρωί, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού- ο κ. Παπανδρέου θα διαβεβαιώσει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξειδικεύσει το πλαίσιο της πολιτικής που παρουσίασε στη Δ.Ε. Θεσσαλονίκης και έχουν αποσαφηνισθεί και οι πρώτες κινήσεις-αποφάσεις μιας κυβέρνησης του κόμματός του.
Αποφάσεις, που όπως θα επισημάνει θα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: α) ¶μεση στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, ώστε να αισθανθούν σιγουριά και εμπιστοσύνη. β) Ανακοινώσεις μέτρων που θα καθησυχάσουν τις διεθνείς αγορές, «γιατί θα δείχνουν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας, αλλαγής του παραγωγικού προτύπου, ένα πρόγραμμα που στηρίζει το κράτος Δικαίου και την αξιοκρατία στην Ελλάδα», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να μεμφθεί την κυβέρνηση για την πολιτική της, με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας -«έχει πολιτική μόνο για τις στατιστικές»- την ακρίβεια στην αγορά -«ενώ έχουν πέσει οι τιμές πετρελαίου και πρώτων υλών»- την Παιδεία και την Υγεία.
Θα επαναλάβει ότι «η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα, και είναι ανοχύρωτη στην κρίση» και θα τονίσει πως απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, με μια κυβέρνηση αλληλοκατηγορούμενων υπουργών και μηδενικής αξιοπιστίας, το ΠΑΣΟΚ με σαφήνεια ζητεί εκλογές, ταυτόχρονα με δέσμευση για τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση, να έχει το χρόνο να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της και να οδηγήσει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
«Φαντασιόπληκτα σενάρια» αλλά τα πνεύματα ανήσυχα
«Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια στο θέμα. Δεν σχολιάζω φαντασιόπληκτα σενάρια», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν προτίθεται σήμερα ο πρωθυπουργός να αποκαλύψει τις αποφάσεις του σχετικά με τις εκλογές.
Ο κ. Ε. Αντώναρος, χαρακτηρίζοντας «φαντασιόπληκτα σενάρια» τις σχετικές πληροφορίες, θέλησε έτσι, για άλλη μια φορά, να αποστασιοποιηθεί από την εκλογολογία και να δηλώσει ότι η κυβερνητική παράταξη δεν ασχολείται ουσιαστικά με το θέμα αυτό.
Ομως, οι δηλώσεις και οι αντιπαραθέσεις δεν επιτρέπουν στη Νέα Δημοκρατία και στου Μαξίμου, τα πνεύματα να ηρεμήσουν. Οι απόψεις του βουλευτή Αργολίδας της παράταξης, κ. Ι. Μανώλη και η αμέριστη υποστήριξή του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, κ. Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη προσωπικότητα που να μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης και ότι δεν μπορεί, σε οποιαδήποτε περίπτωση, να τεθεί θέμα ηγεσίας, υποχρέωσε χθες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «Η Νέα Δημοκρατία, έχει πρόεδρο και η κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό.»
Η φημολογούμενη παραίτηση του κ. Ι. Μανώλη από την έδρα του στη Βουλή, δεν πρόκειται να επιφέρει ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, αφού τη θέση του θα καταλάβει ο αμέσως επόμενος, που είναι ο κ. Δ. Κρανιάς, νέος πολιτικός, προερχόμενος από τις τάξεις της ΟΝΝΕΔ και με μεγάλη θητεία στα κομματικά όργανα.
Υπενθυμίζεται ότι προ καιρού, ο κ. Ι. Μανώλης, όταν συνεζητούντο τα περί παραίτησης του κ. Π. Τατούλη, του είχε, εμμέσως, υποδείξει να παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα και να αποφύγει την ανεξαρτητοποίηση.
Χθες, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον κ. Ι. Μανώλη και χθες το βράδυ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, φάνηκε να περιμένει την παραίτηση, αφού τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε σχέση με το ζήτημα αυτό, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο αυτή την ώρα.»
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διαγραμματειακού της Νέας Δημοκρατίας, συζητήθηκε «ο προγραμματισμός δράσης εν όψει των ευρωεκλογών και πιο εξειδικευμένα οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το προσεχές διάστημα και εντός Ελλάδος, στην Περιφέρεια και στο Κέντρο, αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. όπου έχουμε προγραμματίσει ήδη εκδηλώσεις, στην Κύπρο και στη Γερμανία.» Επίσης συζητήθηκε η ψήφος των αποδήμων.