Κόσμος
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 14:21

Κυπριακό - Παρεκκλίσεις και εκπτώσεις προωθεί η «ομάδα Ρεν»

Παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και καταστρατήγηση των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στο Κυπριακό φέρεται να προωθεί η ομάδα του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου της Ε.Ε., Όλι Ρεν, ο οποίος φθάνει απόψε στη Λευκωσία για επαφές με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το φθινόπωρο το κείμενο συμφωνίας για λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους.

Παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και καταστρατήγηση των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών στο Κυπριακό φέρεται να προωθεί η ομάδα του αρμόδιου για τη Διεύρυνση Επιτρόπου της Ε.Ε., Όλι Ρεν, ο οποίος φθάνει απόψε στη Λευκωσία για επαφές με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η «κίνηση» της ομάδας Ρεν, έγινε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ζαν Κριστόφ Φιλορί, ο οποίος με «μια πρωτοφανή παρέμβαση» (όπως χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα), υπέδειξε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αναφορές για λύση του Κυπριακού με βάση τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, ενώ «άδειασε» και την ημερομηνία-ορόσημο του 2009 για την αξιολόγηση των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Παύλο Ξανθούλη, ο υπεύθυνος για θέματα Τουρκίας της Κομισιόν και στενός συνεργάτης του Όλι Ρεν επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τοποθετείται σε θέματα θεμελιωδών ελευθεριών, υποδεικνύοντας ότι «είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στους ίδιους τους διαπραγματευτές να καθορίσουν το πεδίο δράσης των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεών τους», αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υιοθετηθούν όχι μόνο μεταβατικές περίοδοι, αλλά και μόνιμες παρεκκλίσεις.

Ο κ. Φιλορί ανέφερε ακόμη ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να υιοθετήσει οποιαδήποτε λύση, στην οποία ενδέχεται να καταλήξουν οι δύο πλευρές, στη βάση των αρχών που έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε.

Διευκρίνισε ότι οι αρχές αυτές, δεν είναι οι θεμελιώδεις ελευθερίες, αλλά μόνο η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ορίζονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρέμβαση για Φιλορί είχε ως στόχο την απάλειψη της αναφοράς για λύση του κυπριακού με βάση τις θεμελιώδεις ελευθερίες από την έκθεση της Ευρωβουλής για την Τουρκία.

Η επίμαχη παράγραφος, η οποία τελικά υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών, αναφέρει ότι η Ευρωβουλή «θα αποδεχθεί οποιανδήποτε λύση, νοουμένου ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τις αρχές επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε., περιλαμβανομένων των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και θα γίνει αποδεκτή μετά από δημοψήφισμα».

Ο κ. Φιλορί υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν θα κάνει αναφορές για όλα τα σχετικά ζητήματα, το 2007, το 2008 και το 2009», δίνοντας την εντύπωση ότι και το 2009 θα υποβληθεί μια ανάλογη έκθεση ρουτίνας, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Η στάση αυτή του συνεργάτη του κ. Όλι Ρεν προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν «πέθανε» και ζήτησε να μην γίνεται επίκλησή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι μόνιμες παρεκκλίσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, ενώ ο Γιαννάκης Μάτσης επεσήμανε ότι δεν μπορούν να ζητούνται εκπτώσεις στις θεμελιώδεις ελευθερίες. Ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης αναφέρθηκε στους 45.000 Τούρκους στρατιώτες στην Κύπρο και υπέδειξε ότι η Τουρκία πρέπει να αξιολογηθεί το 2009.

Κείμενο συμφωνίας το φθινόπωρο;

Εν τω μεταξύ, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, το φθινόπωρο ενδέχεται να υπάρξει κείμενο συμφωνίας για λύση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε τρεις γύρους και ότι ο πρώτος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πρόσθεσε, θα επανεξετάσουν τα όσα συζητήθηκαν και θα συνταχθούν έγγραφα για τα θέματα στα οποία υπήρξε απόκλιση και σύγκλιση.

Ο δεύτερος γύρος, είπε ο κ. Ερτσακιτζά, θα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούλιο και αφορά τη διαδικασία του «πάρε-δώσε», κατά την έκφρασή του, ενώ στον τρίτο γύρο θα τεθούν στο τραπέζι τα θέματα στα οποία υπήρξε απόκλιση.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, «Φιλελεύθερος»