Πολιτική
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009 11:22

Χωρίς τους αγρότες των μπλόκων ο Εθνικός Διάλογος

Χωρίς τους εκπροσώπους των αγροτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ξεκίνησε χθες ο διάλογος μεταξύ των αγροτών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εθνική στρατηγική.

Χωρίς τους εκπροσώπους των αγροτών που συμμετείχαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ξεκίνησε χθες ο διάλογος μεταξύ των αγροτών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εθνική στρατηγική, αφού σε σύσκεψη λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, οι αγρότες αποφάσισαν να απέχουν από την εκδήλωση.

«Εμείς δεν μπορούμε να μετέχουμε σε έναν διάλογο χωρίς να είναι διασφαλισμένες συνθήκες ενός ουσιαστικού διαλόγου. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε υποκείμενα επικοινωνιακών χειρισμών από την πλευρά του υπουργείου», τόνισε ο εκπρόσωπος και μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής Βάιος Γκανής.

Από την πλευρά του ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, δεν έκρυψε την έκπληξή του για αυτή την εξέλιξη, αφού λίγα λεπτά πριν είχε υπογραμμίσει τη σημειολογία της έναρξης του διαλόγου από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Όπως εξήγησε, οι αγρότες από τα μπλόκα της κεντρικής Ελλάδας έθεσαν αυτό το θέμα, κάτι που όπως ανέφερε ήταν και δικός του στόχος.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το υπουργείο μέσα από αυτό το διάλογο ανοίγει μια ατζέντα στην οποία θα μετέχει το σύνολο των αγροτών και τα θεσμικά τους όργανα, έτσι ώστε να εκφραστούν όλες οι προτάσεις και να γίνει η επεξεργασία τους στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την πλευρά του υπουργείου, δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του πολιτικού χώρου για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους αγρότες, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους.

«Ήρθαμε να ακούσουμε και δεν ήρθαμε να μοιράσουμε δεκάρικα», σχολίασε μετά την αποχώρηση των εκπροσώπων των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και χαρακτήρισε το διάλογο που ξεκίνησε «στοιχείο συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ο κ. Χατζηγάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ωριμότητα που πρέπει να έχει ένας τέτοιος διάλογος, καθιστώντας σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μια σύνθεση απόψεων σε όλα τα επίπεδα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε τελικά χωρίς τους αποχωρήσαντες και κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μίλησαν εκπρόσωποι των συνεταιρισμών από την Κεντρική Ελλάδα, εκπρόσωποι των φορέων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι κλαδικών οργανώσεων αγροτικής παραγωγής, ενώ παρόντες ήταν οι δύο υφυπουργοί κ.κ. Κιλτίδης και Παπαδόπουλος, γενικοί γραμματείς του υπουργείου και εκπρόσωποι οργανισμών.

Τα κηπευτικά, η ελιά και το λάδι, ο ρόλος του συνεταιριστικού κινήματος, τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών ήταν μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο (21-22/02) θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη (Νομοί κεντρικής Μακεδονίας) και θα ακολουθήσουν νέες, ειδικές επιτόπιες συναντήσεις με αγρότες και παράγοντες της Κρήτης (πέραν της αυριανής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.

Όπως είπε ο υπουργός, πρόθεσή του είναι να μεταβεί επιτόπου σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, εντός του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.