Το ΠΑΣΟΚ δεν επενδύει στα προβλήματα, αλλά θέλει να τα αναλάβει και να τα χειριστεί ως κυβέρνηση, τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο «Κυριακάτικο Βήμα». Το πρόβλημα, υπογραμμίζει, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης και αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Τι λέει για το αίτημα των εκλογών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν επενδύει στα προβλήματα, αλλά θέλει να τα χειριστεί ως κυβέρνηση, τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Όσον αφορά το αίτημα για εκλογές που επαναλαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ θέτει επίσημα ζήτημα εκλογών επειδή το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της παράτασης της ρευστότητας που παράγει η κυβέρνηση της ΝΔ».
Το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζει, ωστόσο όπως επισημαίνει, «η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει σε 14 μήνες, διάστημα πολύ μεγάλο για να υποθέσουμε ότι θα αντέξει ως τότε η κυβέρνηση. Δεκατέσσερις μήνες στις παρούσες διεθνείς οικονομικές συνθήκες ισοδυναμούν με μία δεκαετία». «Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιβάλει θεσμικά τις εκλογές. Η απόφαση ανήκει στον κ. Καραμανλή. Θα υπαγορευθεί όμως από την πίεση των καταστάσεων», υποστηρίζει ο πρώην υπουργός.
Το ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος, επιδιώκει την αυτοδύναμη πλειοψηφία. «Οι πολίτες αναζητούν μια κυβέρνηση προγραμματικά αξιόπιστη και πολιτικά αποτελεσματική. Η αυτοδυναμία έχει συνεπώς σημασία όταν προσφέρει αυτά τα στοιχεία και όταν επιπλέον λειτουργεί ως βάση για ευρύτερες προοδευτικές κυβερνητικές συνεργασίες με όσες δυνάμεις είναι έτοιμες να συμφωνήσουν», επισημαίνει, διευκρινίζοντας πως αποδέκτες αυτής της πρότασης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι και όποιες προοδευτικές δυνάμεις εκπροσωπηθούν στην επόμενη Βουλή.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πως δεν πιστεύει στη λύση του λεγόμενου “μεγάλου συνασπισμού” ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, γιατί όπως εξηγεί, έτσι καταργείται η διάκριση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, αλλοιώνονται τα πολιτικά δεδομένα και καταργούνται οι εγγυήσεις διαφάνειας που συνδέονται με τα αντίβαρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. «Αυτό που χρειάζεται, υπογραμμίζει, είναι προοδευτική κυβέρνηση ικανή να πετύχει μεγάλες εθνικές και κοινωνικές συναινέσεις».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει την ανάγκη ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση της ολικής παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η θέση μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να είναι ούτε φοβική ούτε αμυντική, σημειώνει και προσθέτει:
«Το μείζον ζήτημα είναι η διεθνής κρίση. Στην Ελλάδα όμως η κρίση πολλαπλασιάζεται. Δεν είναι μόνο κρίση χρηματοοικονομική, κρίση εμπιστοσύνης και ρευστότητας, είναι και κρίση δημοσιονομική λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του παράλογου και αναποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, αλλά και κρίση του παραγωγικού μοντέλου». Ωστόσο όπως επισημαίνει, «δεν υπάρχει κίνδυνος “κατάρρευσης” μιας χώρας που ανήκει στη ζώνη του ευρώ, διαθέτει πραγματικό ΑΕΠ πολύ μεγαλύτερο από το επίσημο και νοικοκυριά με καταθέσεις 172 δισ. και δανειακές υποχρεώσεις 117 δισ.».
Το ΠΑΣΟΚ, καταλήγει ο κ. Βενιζέλος, δεν επενδύει στα προβλήματα, αλλά θέλει να τα αναλάβει και να τα χειριστεί ως κυβέρνηση. Το πρόβλημα, υπογραμμίζει, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα ενιαίο εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης και αναδιάρθρωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας.