Πολιτική
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009 17:24

Γ. Παπανδρέου: Ούτε ανοχή, ούτε συνενοχή είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία

Ζητούν τώρα συμβολή στη συναίνεση. Συναίνεση σε τι; Για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και να κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας; Ούτε ανοχή, ούτε συνενοχή είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία, τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην Καλαμάτα ο κ. Παπανδρέου.

Τα βέλη του εναντίον των κυβερνητικών επιλογών εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, μιλώντας στην Καλαμάτα και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «έφερε την χώρα ανοχύρωτη μπροστά στην διεθνή κρίση και την παραδίδει τώρα στην θύελλα σαν καράβι ακυβέρνητο».

O κ. Παπανδρέου απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης και συναίνεσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας καλεί η κυβέρνηση να συμφωνήσουμε στο σχέδιο που δεν έχει, για να κάνει εμάς συνενόχους στις δικές της αποτυχίες των τελευταίων πέντε ετών».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές με συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «δεν ζητάμε εκλογές για την εξουσία, δεν ζητάμε εκλογές διότι βιαζόμαστε. Είμαστε όμως Παράταξη ευθύνης και μας ενδιαφέρει το συμφέρον αυτής της χώρας. Η Ελλάδα είναι που βιάζεται να βάλει τέλος σε αυτόν τον κατήφορο και να προλάβει τα χειρότερα».

"Εκανα μια ξεκάθαρη πρόταση στον πρωθυπουργό για την διενέργεια εκλογών το αργότερο μέχρι τις Ευρωεκλογές ή και μαζί τους και συμφωνία για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση κάνει ότι δεν καταλαβαίνει", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου

"Αν κοιτάζαμε το μικροκομματικό μας συμφέρον θα αφήναμε την κυβέρνηση να καταρρέει κάθε μέρα, αλλά μας ενδιαφέρει η Ελλάδα, μας ενδιαφέρει να προλάβουμε τα χειρότερα", είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι παρότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη είμαστε έτοιμοι.

Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος, όπως είπε, σε όλους ανεξαίρετα τους Ελληνες κάλεσε τον ελληνικό λαό να έχει ψηλά το κεφάλι και να ξέρει πως υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε χαρακτηριστικά: "Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα, δώστε το λόγο στον ελληνικό λαό".

Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του και απαντώντας σε σύνθημα "να φύγει η δεξιά" είπε ότι όταν η Καλαμάτα λέει αυτό το σύνθημα, τότε το μήνυμα είναι ισχυρό και ακούγεται σε όλη την Ελλάδα.

Είμαστε εδώ για να φέρουμε μήνυμα αλλαγής, τόνισε ο κ. Παπανδρέου επικρίνοντας την κυβέρνηση για την πολιτική της καταρχήν στα αγροτικά ζητήματα, που αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή ενώ σε ότι αφορά την υπόλοιπη πολιτική της, είπε ότι μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας έχουν αποτύχει σε όλα τα μέτωπα.

Ο κ. Παπανδρέου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός σε ό,τι αφορά τις σπατάλες του δημοσίου λέγοντας πως η κυβέρνηση δανείστηκε 16 δισεκατομύρια ευρώ παραπάνω σε κάθε χρόνο της διακυβέρνησής της χρεώνοντας έτσι κάθε Ελληνα με 8 χιλιάδες ευρώ παραπάνω και διερωτήθηκε "που πήγαν τα λεφτά".

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά: «Δανείσου αν θες, αλλά όχι τα χρήματα να πηγαίνουν σε παχυλούς μισθούς, ρουσφετολογικές προσλήψεις, ύποπτες συμβάσεις και άχρηστη κρατική διαφήμιση προκειμένου να χειραγωγηθούν τα ΜΜΕ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι στο μέσον μιας περιόδου κρίσης, χρειάζεται αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο τις μείωσε αλλά και ότι δεν έχει απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ αφήνοντας έτσι τη χώρα ανοχύρωτη στη διεθνή κρίση.

"Δεν ζήτησαν καν τη γνώμη μας για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης πριν το καταθέσουν στην ΕΕ και ζητούν τώρα συμβολή στη συναίνεση. Συναίνεση σε τι; Για να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο και να κάθονται στις καρέκλες της εξουσίας; Ούτε ανοχή, ούτε συνενοχή είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία", παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το σχέδιο του Κινήματος διαφέρει από όσα λέει και κάνει η ΝΔ και πρόσθεσε ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι η προστασία των αδύναμων, της μεσαίας τάξης, της αγροτιάς και η τόνωση της ζήτησης στην αγορά, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί ρευστότητα "αν χρειαστεί θα κάνουμε ακόμα και κρατικοποιήσεις τραπεζών".

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο στη συνέχεια για τις μεγάλες και απαραίτητες τομές για την Ελλάδα με την αποκέντρωση του κράτους, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο με βάση την πράσινη ανάπτυξη και την επένδυση στον άνθρωπο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός άλλου κράτους δικαίου τονίζοντας ότι οι αγορές δεν αυτορυθμίζονται, καθώς αυτή είναι η συνταγή της καταστροφής.

Το αποκεντρωμένο κράτος, υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, θα εποπτεύει και θα βάζει κανόνες.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί την παρουσία της στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και διεθνώς, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να διαπραγματεύεται με αποτελεσματικότητα.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα που του τίθεται συχνά που θα βρει το ΠΑΣΟΚ τα χρήματα, ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι αυτά θα βρεθούν στη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, στην αύξηση της "πίττας" μέσω της πράσινης ανάπτυξης, σε ένα κράτος που δεν θα σπαταλά και θα έχει χρηστή διοίκηση.

«Είμαστε η παράταξη που μπορεί να ενώσει το λαό γύρω από ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης, που μπορούμε να ενώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις, τα καλά μυαλά και την εμπειρία που διαθέτει η χώρα με τους πιό αδύναμους για να πάμε όλοι μαζί μπροστά», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «όταν η κυβέρνηση αξιοποιεί τους "κουμπάρους" και τους "κολλητούς", τότε είναι που η χώρα στερείται τα ικανότατα στελέχη που διαθέτει».

Το δίλημμα που τίθεται μπροστά μας είναι "έξοδος από την κρίση ή χρεοκοπία", παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι ο λαός με την ψήφο του "έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικους κόσμους και θα διαλέξει ΠΑΣΟΚ".

"Μπορούμε να ενώσουμε τους Ελληνες γύρω από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος μετά την ομιλία του προήδρευσε σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.